SKŁADNIKI (na 4-5 porcji)
1 biała cebula
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chili
1/3 łyżeczki cynamonu
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka ksylitolu
2 słoiki ciecierzycy w zalewie (po 400 g po odsączeniu)
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy sól i szklimy na oliwie. Dodajemy kumin, kurkumę, chili i cynamon. Przesmażamy razem chwilę, dolewamy mleczko kokosowe, pomidory z zalewą, sos sojowy, musztardę oraz ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 7-8 min. aż sos się lekko zagęści. Dodajemy ciecierzycę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem - u mnie niezmiennie basmati - uwielbiam.
Możemy posypać natką lub najlepiej świeżą kolendrą - u mnie akurat zabrakło :) Smacznego!
Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
Przepis inspirowany Jadłonomią - oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała po swojemu ;)
Zapisuję przepis bo curry uwielbiam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznego
Usuń