piątek, 27 września 2019

Powidła śliwkowe janginizowane - bez cukru

Znacie janginizację? To metoda robienia przetworów bez użycia cukru - za to z odrobiną soli :) 
Sól sprawia, że z owoców które duszą się we własnym soku uwalniają się naturalne cukry - nie potrzeba więc dodatku cukru, który jak wiemy w nadmiarze nikomu nie służy :) 
Nie dość, że przetwory przygotowane w ten sposób są dużo zdrowsze - to na dodatek owoce janginizowane zachowują piękny kolor :)  

PRZYGOTOWANIE 
4 kg śliwek - np. węgierek 
powidła bez cukru1 płaska łyżeczka soli morskiej

PRZYGOTOWANIE
Śliwki myjemy przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy połową szklanki wody i dusimy, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dosypujemy sól. Dusimy około 3 godzin na małym ogniu, często mieszając - aż śliwki całkiem się rozpadną. Przecieramy przez sitko i zostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia. Drugiego dnia na małym ogniu gotujemy, aż powidła odpowiednio zgęstnieją. Pamiętamy by często je mieszać, by nie przywierały do dna! 
Gotowe powidła przelewamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. 
Cieszymy się zdrowymi, aromatycznymi przetworami przez całą zimę! Smacznego :) 

Z podanych proporcji wyszło ponad 1 kg powideł - 6 słoiczków 180 g :) 

janginizacja
Powidła są fantastycznym dodatkiem do naleśników :) 

dżem śliwkowy

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)  


powidło


6 komentarzy:

  1. Powidła pierwszy sort
    Janginizowanie to metoda znana w makrobiotyce , ja przetwory z odrobina soli robię od ponad 20 lat, fakt niektóre jak np porzeczka czy wiśnia trochę cukru potrzebują , ale sól równoważy smak
    Choć śliwki to nawet bez tej soli wyjdą słodkie to taki typ

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej metodzie. Czy można przygotować w ten sam sposob wszystkie owoce? Marmolady, dzemy itp również? Wnioskujac z komentarza margot, przepis należy zmodyfikować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis sprawdza się przy owocach, które z natury są słodkie :) faktycznie przy np. czerwonej porzeczce mogą byt zbyt kwaśne, ale to kwestia gustu

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. A jeśli chodzi o przechowywanie, te mniej słodkie owoce też przetrzymają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przetrzymują na pewno jeden sezon zimowy - szybko znikają, więc nie wiem czy dłużej :)

      Usuń