Sezon cukiniowy jeszcze na szczęście trwa - więc korzystamy na maksa (TUTAJ pisałam Wam, dlaczego warto jeść cukinię).
Dzisiaj przepyszna FIT lasagna - zamiast makaronu wykorzystujemy właśnie cukinię - mówię Wam wyszło przepysznie :)
Inspiracją był przepis członkini mojej grupy Kuchenne Fit Rewelacje , oczywiście z moimi zmianami (nie byłabym sobą). Zapraszam Was do dołączania do grupy - znajdziecie tam moc FIT inspiracji!
SKŁADNIKI (na 6 porcji - foremka 30X20 cm)
2 średnie cukinie (ok. 600 g)
500 g mielonego mięsa z indyka
300 g tartej mozzarelli ( 2 opakowania)
1 biała średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 mała marchew
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano bazylia
400 ml mleka (może być roślinne)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cukinię kroimy w plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy łopatką. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Do usmażonego mięsa dodajemy marchew, przesmażamy razem 2 minuty i dodajemy pomidory oraz koncentrat. Dusimy, aż płyn odparuje i sos zrobi się gęsty.
Przygotowujemy beszamel - rozpuszczamy w rondelku masło, wsypujemy mąką i chwilę razem przesmażamy. Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki gałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (z termoobiegiem). Naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy warstwy naszej lasagne. Najpierw warstwa plastrów cukinii, potem trochę beszamelu, ser i sos mięsny. Znów cukinia, beszamel ser i sos. Ostatnia warstwa to cukinia, beszamel i dużo sera :)
Całość zapiekamy około 25 minut, aż góra ładnie się zarumieni.
Całość dzielimy na 6 porcji. Smacznego!!!
Całość to około 1730 kcal - jedna porcja zatem - 288 kcal
Na porcję: - 28 g białka, 14 g tłuszczu, 13 g węglowodanów
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
czwartek, 5 września 2019
FIT lasagne z cukinii
Etykiety:
cukinia,
dietetycznie,
fit,
fit przepisy,
lasagna,
lasagne,
lasagne z cukinią,
lasagne z cukinii,
lazania,
przepisy dietetyczna,
przepisy z cukinii
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Danie przepyszne.😍🥒😍 Farsz mięsny jest rewelacyjny. Tylko nie wiem dlaczego tyle wody miałam po upieczeniu. Na pewno zrobię jeszcze raz, tylko muszę rozgryść sprawę wody. 🤔
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :) woda - cóż - różnie to bywa, może kwestia wody z cukinii, albo mozzarelli
UsuńA może cukinię najpierw lekko zgrilowac w plastrach?
OdpowiedzUsuńJa tak właśnie zrobilam i gorąco polecam :)
UsuńPo wrzuceniu wszystkich składników do kalkulatora kalorii (fitatu) wyszło mi 2186 kcal. Skąd wynik 1730 kcal?
OdpowiedzUsuńZ kalkulatora profesjonalnego programu do układania jadłospisów dla dietetyków
Usuń