sobota, 7 września 2019

Kotleciki siekane z indyka z cukinią i pieczarkami

Pyszna propozycja obiadowa - zdrowe, fit kotleciki siekane - indyka możecie oczywiście zastąpić kurczakiem, a także żonglować dodawanymi warzywami. 
Kotleciki w tej wersji są delikatne i pyszne :) 
kotlety drobiowe

SKŁADNIKI (dla 4 osób - wychodzi ok 12 kotlecików)   
500 g piersi indyka
1/2 małej cukinii (ok 150 g)
3 duże pieczarki (80 g)
100 g tartej mozzarelli
2 jajka 
3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki świeżego tymianku
sól, pieprz
oliwa do smażenia








kotlety siekane
PRZYGOTOWANIE 
Mięso kroimy w małą kostkę, po czym siekamy jeszcze nożem na mniejsze części. 
Pieczarki i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku z cukinii. 
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dosypujemy mąkę, wbijamy jajka, wrzucamy ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i dużą łyżką nakładamy masę. Smażymy kotleciki na złoto z obu stron na średnim ogniu. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego! 



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)  


kotlety szarpane

1 porcja - czyli 3 kotleciki z 12 to 283 kcal, 35 g białka, 12.5 g tłuszczu, 8 g węglowodanów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz