Omlety uwielbiam na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Najczęściej są to tzw. omlety na winie - czyli co się nawinie - do omleta! W ramach czyszczenia lodówki tym razem powstał taki oto ziołowy omlet:
SKŁADNIKI (358 kcal)
2 jajka
100 g (1/3 szt.) cukinii
5 pomidorków koktajlowych
1/2 kulki mozzarelli
świeże zioła - bazylia, tymianek, kolendra
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa do smażenia - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Pomidorki kroimy na połówki. Jajka roztrzepujemy w kubku, dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cukinia jest już miękka wylewamy masę jajeczną. dodajemy pomidorki i posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu do ścięcia. Smacznego :)
Cały omlet to 358 kcal: - 24 g białka, 25 g tłuszczu, 8.5 g węglowodanów
Idealne śniadanie białkowo-tłuszczowe :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
poniedziałek, 15 lipca 2019
Ziołowy omlet z cukinią i mozzarellą
Etykiety:
cukinia,
fit,
mozzarella,
omlet,
omlet z cukinią,
omlet z mozzarellą,
omlet z pomidorkami,
omlet z serem,
omlet z warzywami,
pomidorki,
śniadanie,
zioła
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Apetyczny, choć jestem zwolennikiem potraw mięsnych, ale omlecik z mozzarellą i pomidorkami w dodatku musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mój blog, jeżeli wiersze nie przerażają ;)
http://humanoidtk.blogspot.com/