niedziela, 14 lipca 2019

Pełnoziarnista fit szarlotka bez cukru

Najlepsze ciasta to te najprostsze :) Dziś zapraszam na szarlotkę, którą śmiało można określić mianem FIT - bez białej mąki i bez cukru - nada się dla diabetyków czy insulinoopornych. Pachnie wanilią :) 
Smacznego! 

SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm)                                     
szarlotka

Ciasto:
300 g pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850
100 g oleju
3 jajka 
5 łyżek ksylitolu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii

Nadzienie:
3-4 duże kwaskowe jabłka
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka cynamonu
do posypania ksylitol w pudrze

Do szarlotki można też użyć jabłek ze słoika, robię sobie takie na zimę - przepis tu: KLIK!

PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta łączymy i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podduszamy z dodatkiem ksylitolu i cynamonu aż zmiękną. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Części ciasta rozwałkowujemy: pierwszą wykładamy spód, drugą boki z trzeciej wykrawamy paski. Wykładamy jabłka, z pasków tworzymy kratkę. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Studzimy i posypujemy pudrem :) Voila!

1 porcja ciasta (przy podziale na 12 części) - 208 kcal, 5 g białka, 10 g tłuszczu, 27 g węglowodanów

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!


szarlotka
fit szarlotka










Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 



4 komentarze:

  1. Czy można użyć erytrytolu zamiast ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej konststencji powinno być ciasto po połączeniu składników?
    Moje jest klejące a dosypałam więcej mąki🤷

    OdpowiedzUsuń