Najlepsze ciasta to te najprostsze :) Dziś zapraszam na szarlotkę, którą śmiało można określić mianem FIT - bez białej mąki i bez cukru - nada się dla diabetyków czy insulinoopornych. Pachnie wanilią :)
Smacznego!
SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm)
Ciasto:
300 g pełnoziarnistej mąki pszennej typ 1850
100 g oleju
3 jajka
5 łyżek ksylitolu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
Nadzienie:
3-4 duże kwaskowe jabłka
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka cynamonu
do posypania ksylitol w pudrze
Do szarlotki można też użyć jabłek ze słoika, robię sobie takie na zimę - przepis tu: KLIK!
PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta łączymy i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podduszamy z dodatkiem ksylitolu i cynamonu aż zmiękną. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Części ciasta rozwałkowujemy: pierwszą wykładamy spód, drugą boki z trzeciej wykrawamy paski. Wykładamy jabłka, z pasków tworzymy kratkę. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Studzimy i posypujemy pudrem :) Voila!
1 porcja ciasta (przy podziale na 12 części) - 208 kcal, 5 g białka, 10 g tłuszczu, 27 g węglowodanów
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy można użyć erytrytolu zamiast ksylitolu?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak :)
UsuńJakiej konststencji powinno być ciasto po połączeniu składników?
OdpowiedzUsuńMoje jest klejące a dosypałam więcej mąki🤷
Może się trochę kleić, nie szkodzi
Usuń