SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm)
(u mnie z morelami) 100 g masła
Masa:
400 g jogurtu greckiego
500 g serka ricotta
3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki żelatyny lub agar agar
1/3 szklanki gorącej wody
Na górę:
2 galaretki truskawkowe
(najlepiej bez cukru)
truskawki przekrojone na połówki :)
PRZYGOTOWANIE
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki.
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Ciasteczka blendujemy i mieszamy z masłem.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i ugniatamy dłonią. Wkładamy tortownicę do lodówki i przygotowujemy masę.
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Mieszamy serek, jogurt, słodzidło, olejek i żelatynę. Wykładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki do stężenia (około godziny).
Układamy na górze owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Znów wkładamy do lodówki, aż galaretka do końca zastygnie.
Na koniec zajadamy ze smakiem lekki sernik z truskawkami!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Fantastycznie wyglądający sernik! 😍
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń