Omlety uwielbiam, szparagi też - polecam Wam na sycące śniadanie białkowo-tłuszczowe lub lekki obiad :)
Albo nawet na kolację ;) jest pysznie <3
SKŁADNIKI (1 porcja - 340 kcal)
2 jajka
5 szt zielonych szparagów
1/4 kulki mozzarelli (30 g)
5 pomidorków koktajlowych
2 plasterki szynki parmeńskiej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy na 2 cm kawałki. Na małej patelni roztapiamy masło, smażymy kawałki szparagów (bez główek) na średnim ogniu przez 5 minut (w ostatniej minucie dorzucamy główki). Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy masę na patelnię. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę, połówki pomidorków i paski szynki. Posypujemy ziołami. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Od razu podajemy. Smacznego :)
1 porcja - 340 kcal
- białko - 27 g
- tłuszcz - 22 g
- węglowodany - 11 g
- błonnik - 3.5 g
piątek, 17 maja 2019
Omlet ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne połączenia, patrząc jedynie na składniki już wiem, że to lubię ;) :)
OdpowiedzUsuńPychotka, wygląda bosko i pewnie tak smakuje <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, tak jest przepyszny 😋
UsuńZrobiłam i nie zawiodłam się - pycha!
OdpowiedzUsuńTo bardzo się cieszę :) pozdrawiam
Usuń