poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Risotto z cukinią i boczkiem


Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na risotto - było to pierwsze w wykonaniu risotto mojej Córci - i od razu wyszło znakomite :) 

risotto z cukinią

SKŁADNIKI (na 4 porcje)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki masła 
1 biała cebula
300 g ryżu arborio
150 ml białego wytrawnego wina
150 g wędzonego boczku
2 male cukinie (ok. 600g)
750 ml bulionu
2 łyżki serka mascarpone
4 łyżki startego parmezanu 
natka pietruszki do posypania




PRZYGOTOWANIE
Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę. 
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy ryż i przesmażamy na dość dużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty. Dolewamy wino, mieszamy i chwilę czekamy, aż alkohol odparuje. Dodajemy po chochli bulionu (który cały czas powinien być gorący!) - i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż zmięknie (około 15- 20 min). Na ostatnie 4-5 min dodajemy cukinię. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem, dorzucamy mascarpone i parmezan i dokładnie mieszamy. Przykrywamy risotto na 3-4 minut, by doszło. Od razu podajemy :) Smacznego!


risotto z boczkiem



kremowe risotto


 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz