SKŁADNIKI (na 2 blachy - ok. 60-70 szt)
- 250 g mąki - 1/2 szklanki płynnego miodu - 50 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,
cukierki typu m&m's
PRZYGOTOWANIE
Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 60-70 PIERNICZKÓW.
My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.
Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Super szybko się robi, najważniejsze że bez dodatku cukru białego, zrobiła .właśnie z jednej porcji ale zaraz lecę po mąkę i robię z kolejnej porcji ;)
OdpowiedzUsuńSuper szybkie i super smaczne, lecę po mąkę i robię kolejna porcję :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, np. zawinięte w folię? A na drugi dzień dopiero wałkować i wykrawać pierniczki?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można 😀
Usuń