1 porcja - (całość ok 12 porcji) - to około 130 kcal
SKŁADNIKI (na keksówkę 14x30 cm)
5 jajek
1 łyżeczka cynamonu
240 g czerwonej fasoli z puszki
(zwykle 1 puszka po odsączeniu)
3 łyżki ciemnego kakao
150 g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 tabliczka czekolady deserowej (gorzkiej) - 100 g
PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy żółtka z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady i białek) i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do fasolowego ciasta po łyżce wciąż mieszając. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 min. (do suchego patyczka). Studzimy ciasto. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy piernik. Zostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Świetnie to wygląda! Muszę koniecznie spróbować. Szczególnie, że przechodzę właśnie na dietę i trochę się obawiam, jak poradzę sobie bez słodyczy, które do tej pory były niezbędne w mojej diecie. Świetny blog, mnóstwo przepisów mi się spodobało, więc myślę, że będę wpadać tu częściej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń