SKŁADNIKI (na 4 porcje)
1 mała dynia hokkaido -około 800-900 g
1 duży batat (ok. 500 g)
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 szczypta chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
prażone pestki dyni i nasiona słonecznika lub grzanki
Cebulę kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy i podsmażamy do miękkości na oliwie.
Dodajemy obraną dynię i batata - pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu prze 7-10 minut. dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Miksujemy na gładki krem - podajemy posypane nasionami lub grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz