Uwielbiam, a tak naprawdę uwielbiamy całą Rodzinką warzywne placuszki, nawet ci bardziej mięsożerni :) Sezon dyniowy w pełni, więc tym razem placuszki z jej wykorzystaniem :) Z moją ukochaną cukinią na dodatek <3
Placuszki są zdecydowanie niskokaloryczne i fit :) (niski IG)
SKŁADNIKI (na ok. 15 szt.)
4 szklanki startej na grubych oczkach dyni hokkaido
2 szklanki startej cukinii (ze skórką) - niestety nie
zważyłam warzyw przed starciem
1 mała biała cebula
5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
po 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru i słodkiej papryki
szczypta chili
sól morska, świeżo mielony pieprz
oliwa/olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cukinię, cebulę i obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy warzywa z mąką, jakiem i przyprawami. Formujemy kotleciki i smażymy z dwóch stron na złoto na rozgrzanym oleju. Placuszki przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru oleju. Placuszki podajemy z ulubionym sosem -np czosnkowym + pestki jak u mnie, pomidorowym czy jakimś grzybowym, lub po prostu z jogurtem i ziołami :) Smacznego!
Inne dyniowe inspiracje znajdziecie TU KLKIK!
A cukiniowe TUTAJ
A jeśli szukacie dobrej patelni do swojej kuchni - zajrzyjcie TU - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
piątek, 5 października 2018
Placki z dyni i cukinii
Etykiety:
cukinia,
dynia,
placki,
placki cukiniowe,
placki dyniowe,
placki warzywne,
placuszki,
przepisy z cukinią,
przepisy z dynią,
wege przepisy,
wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz