Uwielbiam dania jednogarnkowe - szczególnie jesienią i zimą - są pyszne, sycące i rozgrzewające. W środku sezonu dyniowego zapraszam na a'la leczo z dynią, soczewicą i kurczakiem (ten ostatni składnik można pominąć kiedy mamy ochotę na wersję wege :))
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
1 biała cebula
1 większa pierś kurczaka
2 papryki czerwone
1 większa cukinia ok. 400 g
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 kg dyni - u mnie hokkaido
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka gorącej wody
sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę - cebulę drobno, resztę w większą :)
Na oliwie szklimy cebulę, dorzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoto. Wsypujemy soczewicę i dolewamy wodę. Następnie dodajemy po kolei warzywa - jak trochę się podduszą - następne - w kolejności dynia, papryka, cukinia (jeśli większa to obrana). Wrzucamy pomidory z puszki, przecier, doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki i tymianku i dusimy całość, aż wszystkie warzywa zmiękną. Raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy solo lub z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Inne dyniowe inspiracje znajdziecie TU KLKIK!
A cukiniowe TUTAJ
Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram
czwartek, 11 października 2018
Leczo z dynią i soczewicą
Etykiety:
cukinia,
dania jednogarnkowe. dynia przepisy,
dynia,
kurczak,
leczo,
leczo z cukinią. obiad,
leczo z cukinii,
leczo z dyni,
leczo z dynią,
soczewica
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz