Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany naszym pobytem w cudownej włoskiej Toskanii, w której zakochałam się jakiś czas temu i musiałam wrócić na dłużej. Toskańska kuchnia w dużej mierze opiera się na grzybach - w szczególności prawdziwkach i truflach - stąd dzisiaj przepis na pyszne tagliatelle z grzybami. W oryginale z prawdziwkami - u mnie mieszanka prawdziwków i podgrzybków - bo tych pierwszych po prostu zabrakło - i tak wyszło pysznie - zapewniam :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
400-500 g makaronu tagliatelle
500 g świeżych borowików
(lub innych grzybów - mogą też
być mrożone)
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
3 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 pęczka natki pietruszki
starty parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z Grzyby tniemy w paski i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem 5-6 minut. Dodajemy wino i odparowujemy na dużym ogniu 2-3 minuty.
Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy z posiekaną natką. Od razu podajemy, posypujemy parmezanem. Smacznego :)
Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram (tam więcej zdjęć z pobytu w Toskanii)
poniedziałek, 3 września 2018
Tagliatelle z grzybami po toskańsku
Etykiety:
grzyby,
kuchnia włoska,
makaron,
makaron z grzybami,
obiad,
parmezan,
podgrzybki,
prawdziwki,
tagliatelle,
tagliatelle z grzybami,
włoskie przepisy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz