poniedziałek, 3 września 2018

Tagliatelle z grzybami po toskańsku

Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany naszym pobytem w cudownej włoskiej Toskanii, w której zakochałam się jakiś czas temu i musiałam wrócić na dłużej. Toskańska kuchnia w dużej mierze opiera się na grzybach - w szczególności prawdziwkach i truflach - stąd dzisiaj przepis na pyszne tagliatelle z grzybami. W oryginale z prawdziwkami - u mnie mieszanka prawdziwków i podgrzybków - bo tych pierwszych po prostu zabrakło - i tak wyszło pysznie - zapewniam :) 

tagliatelle  z grzybamiSKŁADNIKI (na 4 porcje)
400-500 g makaronu tagliatelle 
500 g świeżych borowików
(lub innych grzybów - mogą też
być mrożone)
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
3 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
1/2 pęczka natki pietruszki
starty parmezan do posypania

PRZYGOTOWANIE 
Makaron gotujemy al dente zgodnie z Grzyby tniemy w paski i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem 5-6 minut. Dodajemy wino i odparowujemy na dużym ogniu 2-3 minuty. 
Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy z posiekaną natką. Od razu podajemy, posypujemy parmezanem. Smacznego :) 



włoskie przepisy


kuchnia włoska

Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram (tam więcej zdjęć z pobytu w Toskanii) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz