poniedziałek, 24 września 2018

Razowa szarlotka z orzechami (bez cukru)

Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają cukier z diety :) 

ciasto z jabłkamiSKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm)
400 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
250 g miękkiego masła
1 jajko 
1.5 kg jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
przy kwaśnych jabłkach 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju



PRZYGOTOWANIE
Z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z posiekanymi orzechami i cynamonem. Jeśli jabłka są naprawdę kwaśne możemy je w tym momencie dosłodzić słodzidłem. Płatki mieszamy z olejem i miodem - bardzo dokładnie, by wszystkie były obklejone miodem :) 
Tortownicę wykładamy papierem dopieczenia. Schłodzone ciasto ugniatamy dłońmi na dnie tortownicy na równą warstwę. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Na podpieczony spód wykładamy jabłka z orzechami i posypujemy płatkami z miodem. Cisto pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez około 25 minut. 
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! 

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

szarlotka

ciasto bez cukru
 Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram



6 komentarzy: