400 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
250 g miękkiego masła
1 jajko
1.5 kg jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
przy kwaśnych jabłkach 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki płatków owsianych
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE
Z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z posiekanymi orzechami i cynamonem. Jeśli jabłka są naprawdę kwaśne możemy je w tym momencie dosłodzić słodzidłem. Płatki mieszamy z olejem i miodem - bardzo dokładnie, by wszystkie były obklejone miodem :)
Tortownicę wykładamy papierem dopieczenia. Schłodzone ciasto ugniatamy dłońmi na dnie tortownicy na równą warstwę. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Na podpieczony spód wykładamy jabłka z orzechami i posypujemy płatkami z miodem. Cisto pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram
Poza spodem ciasta smak jest dobry, posypka pyszna
OdpowiedzUsuńA co jest nie tak ze spodem? Pozdrawiam
UsuńZrobione wczoraj. Istne wow!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało 😊
UsuńA czy mozna dac mąkę orkiszowa? ��
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń