poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Spaghetti z cukinii - fit obiad

Jeden z moich ulubionych letnich przepisów na upały - w 10-15 minut gotowy lekki obiad  :) 

SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja tylko 300 kcal!) 
cukinia1 średnia lub 2 małe cukinie
puszka krojonych pomidorów 
lub 4 pomidory
1 średnia biała cebula
1 duży ząbek czosnku
szczypta cynamonu
łyżeczka erytrolu/ksylitolu
1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezenu

PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy i kroimy w paski/julienne. Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy krojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwilę redukujemy sos i gdy zgęstnieje dodajemy cukinię. Całość mieszamy razem i podgrzewamy przez 2 minuty. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego :) 

Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram 


pomidory
 wege





1 komentarz:

  1. Nigdy bym nie pomyślała, żeby dodać do takiego spaghetti cynamon, a robię często, z cukinią albo ze zwykłym makaronem. Trzeba wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń