poniedziałek, 2 lipca 2018

Ciasto z mąki kokosowej z borówkami (bez cukru)

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej. 
Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyków, insulinoopornych)  :) 
Ciasto z gatunku tych mało słodkich - można dać ewentualnie więcej erytrolu lub dla tych co mogą - posypać cukrem pudrem :) 
ciasto z jagodami


SKŁADNIKI (na tortownicę 20 cm)
6 jajek M
3 łyżki erytrolu/ksylitolu
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego (zimnego)
1.5 szklanki borówek - czyli czarnych jagód :) 




PRZYGOTOWANIE
Jajka ucieramy ze słodzidłem mikserem/w malakserze około 8 minut na puszysto. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy  owoce (mogą być też inne jagodowe)/ 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na około 25 minut (do suchego patyczka). Smacznego :) 

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!



ciasto dla cukrzyków

Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram 

5 komentarzy: