poniedziałek, 4 czerwca 2018

Sałatka z burakiem i fetą

Pogoda nas w tym roku rozpieszcza - upał nie odpuszcza - w taką pogodę zawsze wolę zjeść lekką sałatkę niż ciężki obiad. Taką sałatkę możecie zjeść na śniadanie, lunch, lekki obiad czy kolację :) 

sałatka z burakiemSKŁADNIKI (1 porcja - 348 kcal)
1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) - 120 g - można kupić już gotowe gotowane :) 
2 garście rukoli
50 g sera feta
kawałek czerwonej cebuli (20 g)
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka nasion słonecznika

dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka wody
szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być 
cukier lub ksylitol)

PRZYGOTOWANIE
Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem :) Smacznego!


Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!

sałatka z rukolą

Porcja sałatki z podanych składników to 348 kcal:
- białko - 15.5 g
- tłuszcze - 25.5 g 
- węglowodany - 12.5 g
- błonnik - 4 g



Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

1 komentarz: