wtorek, 24 kwietnia 2018

Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki i rukoli

Uwielbiam wszelkiego rodzaje pesta - są szybkie w przygotowaniu i bogate w witaminy i cenne składniki mineralne. Wystarczy zmieszać zielone liście z pestkami/orzechami, oliwą i parmezanem, ugotować makaron i obiad gotowy :) 


makaron z pesto


Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na pesto z liści rzodkiewki i rukoli. 
Wiecie, że liście rzodkiewki, które zazwyczaj trafiają do kosza - mają więcej witamin i minerałów niż same rzodkiewki? Są bogate w wit. C (mają jej więcej niż cytryna), fosfor, żelazo i wapń. Mają dużo związków antyrakowych. 
Pamiętajcie zatem - nie wyrzucajcie liści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto!
makaron
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
pęczek liści rzodkiewki
garść rukoli
10 szt. rzodkiewek
5 łyżek nasion słonecznika
kilka łyżek oliwy (ok. 4)
1 łyżka soku z cytryny
50 g startego parmezanu
bazylia do dekoracji


PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy z rukolą, parmezanem i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Dolewamy oliwę, gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę kroimy w plasterki - obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na dużej patelni, dodajemy pesto oraz odcedzony makaron. Wszystko razem mieszamy i od razu podajemy. Smacznego :) 


pesto z liści rzodkiewkispaghetti przepis
 1 porcja makaronu - 590 kcal:
- białko - 22 g
- tłuszcze - 22 g
- węglowodany - 75 g
- błonnik - 13 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

1 komentarz: