Pyszne smarowidło do kanapek - pasta z fasoli - czyli wegański smalec :)
Bardzo smaczna i zdrowa pasta do chleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje!
SKŁADNIKI
(na ok. 12 kromek)
1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu)
1 cebula
6 śliwek suszonych
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, majeranek
kilka ogórków kiszonych
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju do momentu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączamy z zalewy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji z dodatkiem sporej ilości soli, pieprzu, majeranku i odrobiny przegotowanej wody (ja używam wody filtrowanej, której nie muszę gotować - więcej ma temat filtra TU KLIK!).
Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni).
Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego.
Smacznego :)
1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana smalcem z plasterkami ogórka kiszonego - 116 kcal (białko - 4 g, tłuszcz - 1.5 g, węglowodany - 19 g, błonnik - 4 g)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
A sprawdzony filtr do wody można kupić TU KLIK!
Szukasz blendera ręcznego? - TUTAJ - KLIK! duży wybór!
czwartek, 15 marca 2018
Wegański smalec z fasoli z suszoną śliwką
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hej Małgosia zrobiłam dzisiaj smalec, smakuje wspaniale. Dziękuje, pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo 😁 pozdrawiam
Usuńco zamiast śliwek suszonych? Moga być rodzynki np.?
OdpowiedzUsuń