Dane są przerażające- rocznie na śmietnik na całym świecie trafia 1.3 miliarda ton żywności - 9 milionów ton jedzenia to nasz udział w tych danych - Polska jest w niechlubnej pierwszej piątce europejskich krajów najbardziej marnujących żywność.
Zero waste to filozofia, która promuje ograniczenie produkcji śmieci - także odpadów kuchennych.
W książce znajdziecie mnóstwo porad na temat recyklingu w kuchni, przeczytacie o tym jak planować, kupować, przechowywać, przetwarzać i ograniczać - by jak najmniej żywności marnować. Wreszcie moc porad i przepisów na temat wykorzystywania resztek!
Większość jedzenia, które wyrzucamy do kosza naprawdę da się jeszcze wykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze).
Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy przede wszystkim produkty, które mamy w domu i naprawdę pozwalają nam wykorzystywać resztki, które zwykle za chwilę wyrzucilibyśmy do kosza!
Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę nie lubię wyrzucać jedzenia - więc znalazłam tu dla siebie dużo inspiracji :)
Na pierwszy ogień poszło bananowe brownie - przepis mnie zachwycił, a że wszystkie składniki miałam w domu - zrobiłam je od razu po przejrzeniu książki :)
SKŁADNIKI
2-3 dojrzałe banany
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu
2 jajka
2 niepełne szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
opcjonalnie:
maliny świeże lub mrożone do przybrania (świetnie przełamują słodycz i czekoladę :))
PRZYGOTOWANIE
Połamaną czekoladę wrzucamy wraz z masłem do garnuszka i rozpuszczamy, odstawiamy do ostudzenia. Cukier mieszamy z jajkami, dodajemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozgniecione widelcem na gładką masę banany i wystudzoną czekoladę.Wszystko razem miksujemy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (okrągła 20 cm, lub prostokątna 18x24 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-40 minut (zależnie od mocy urządzenia). Po wyjęciu posypujemy malinami - pycha!
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Autor - Sylwia Majcher
Twarda oprawa,
Ilość stron 192
Cena - 49,90 zł
Wydawnictwo Buchmann
Wpis powstał w ramach współpracy z Wydawnictwem Buchmann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz