Przepyszny pomysł na pieczonego pstrąga - praktycznie fit obiad, który sam się robi :)
Przepis z Kwestii Smaku z moimi małymi zmianami - pod nasze podniebienia - bardzo smacznie polecam!
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
4 świeże wypatroszone pstrągi
750 g mrożonych warzyw
(np. brokuł, kalafior, mini marchewki)
sól, pieprz, świeży rozmaryn
(z braku laku suszony też się nada :))
cytryna
8 ząbków czosnku
Masło chili:
60 g masła
1 mała papryczka chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Warzywa rozmrażamy, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ryby myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony w 4-5 miejscach. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami rozmarynu. Do środka każdej ryby wkładamy po plasterku cytryny i 2 ząbki czosnku (nieobrane).
Ryby i warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ryby nacięciami do góry).
Roztopione masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną papryczką (bez pestek) i pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy ryby i warzywa (zostawiamy 1/3 masła).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około pół godziny.
Podajemy ryby z warzywami i polewamy resztą masła.
Smacznego :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajnie to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) podrawiam
UsuńPoza rybami i warzywami i cytrynką to brakło mi składników i kombinowałam. zamiast papryczki - użyłam płatków chilli i ostrej papryki. Zamiast czosnku - czosnek w proszku - potem znalazłam czosnek i dodałam jeszcze świeże zmielone ząbki + do rybki wsadziłam. Suszony rozmaryn i mrożona natka. Mrożona fasolka, marchew i brokuły. Pyszne :D jeśli ktoś lubi czosnek oczywiście. Rybka wyszła prze smaczna!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakowało :)
Usuń