Od czasu do czasu warto je zjeść bo są świetnym źródłem białka (mają go więcej niż kurczak), witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu :)
Już kiedyś przekonałam się, że krewetki świetnie komponują się z groszkiem i makaronem (spaghetti - przepis TU - KLIK!), tym razem fajne połączenie z makaronem orzo, przyrządzone bardzo podobnie do risotto :) Polecam, danie jest przepyszne :)
SKŁADNIKI
500 g makaronu orzo
450 g średnich krewetek
pęczek dymki
200 g mrożonego groszku
1.5 l bulionu warzywnego
sok z 1/2 cytryny lub limonki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, chili w proszku
100 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE
W woku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy kilka minut obrane krewetki doprawione pieprzem, solą i chili (według uznania). Gotowe zdejmujemy z patelni. Szklimy białą część posiekanej dymki, dodajemy groszek i smażymy razem 2-3 minuty. Następnie wrzucamy makaron orzo i znów przesmażamy 2-3 minuty. Zalewamy całość bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-18 minut, aż makaron wchłonie bulion i będzie miękki. Dodajemy krewetki by się zagrzały. Na koniec dodajemy koncentrat, posiekaną zieloną część dymki i sok z cytryny, doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Zestawiamy z ognia, dodajemy starty parmezan, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Podajemy gorące. Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Sprawdzenie, czy zielony groszek komponuje się smakowo z krewetkami jeszcze przede mną. Ale po obejżeniu zdjęć już wiem, że wizualnie stanowi doskonałe uzupełnienie makaronu z krewetkami. Szczególnie gdy użyjemy takiego drobiazgu jak orzo. Taki zieloniutki kontrapunkt a właściwie zieloniutkie kontrapunkciki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie 😀 i koniecznie polecam wypróbować 👍
Usuń