poniedziałek, 4 grudnia 2017

Burgery z ciecierzycy

Mega pyszne wege burgery z ciecierzycy, które zasmakują również mięsożercom :)
Można je podać z ulubioną sałatką lub razem z bułką i warzywnymi dodatkami - koniecznie wypróbujecie przepis - jest smacznie i zdrowo! A Wy lubicie falafel?


burger



SKŁADNIKI (na 6 kotlecików - 1 szt. -177 kcal)                        
wege burgery500 g ciecierzycy z zalewy 
50 g kaszy jaglanej
60 g marchewki
30 g cebuli
3 plastry suszonych pomidorów z zalewy
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry (lub natki)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz (do smaku)
słodka papryka (1 łyżeczka)
szczypta oregano
szczypta ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki kurkumy

Do podania: ulubione bułki. dip z awokado (miękkie awokado miksujemy z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz 2-3 łyżkami jogurtu (w wersji wegańskiej możemy dodać odrobinę roślinnego mleka), rukola, pomidor, karmelizowana czerwona cebula (cebulę podsmażamy na oliwie. aż zmięknie, skrapiamy octem balsamicznym i na koniec dodajemy trochę cukru i karmelizujemy), ewentualnie - jeśli ktoś lubi - pikantna salsa chili.

PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory i cebulę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na mniejszych oczkach. Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, suszonymi pomidorami, oliwą i przyprawami. Mieszamy masę z kaszą, zieleniną, cebulą i marchewką. Odstawiamy na kwadrans.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy z masy 6 kotletów, które spłaszczamy tworząc burgery. Pieczemy przez około 40 minut (w połowie czasu przewracamy na drugą stronę).

Ulubioną bułkę przekrawamy na pół (możemy podgrzać lub chwilkę opiec), smarujemy dipem z awokado, układamy rukolę, ciecierzycowego burgera, plaster pomidora i karmelizowaną cebulkę. Możemy dodać pikantną salsę chili - jeśli lubimy. Przykrywamy górą bułki i zajadamy ze smakiem :) Zdrowo i przepysznie - gwarantuję!

ciecierzyca

przepisy bez mięsa


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

10 komentarzy:

  1. Robię podobne, ale bez kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam te kotlety.....pyszne...dodatki do burgerów wybrałam inne ale same kotleciki niebo w gębie....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :)
      A jakie były dodatki?

      Usuń
    2. Po prostu były bez dipu z awokado i karmelizowanej cebulki....tylko standard...pomidor,ogórek,cebula no i jalapeno...bo lubimy ostre...:)

      Usuń
    3. Aaaa no i zapomniałam o najważniejszym....dzisiaj znów będą na obiad bo mój mięsożerny mąż , który ubóstwia salceson, kaszankę i wiejską sobie właśnie po raz kolejny je zażyczył....:)

      Usuń
    4. O, to fantastycznie 👍👍👍🌱

      Usuń