Polędwiczki wieprzowe panierowane w ziołach i parmezanie
Soczyste, pełne ziołowego aromatu polędwiczki - doskonały, pochodzący z włoskiej kuchni, prosty przepis na obiad :) SKŁADNIKI (dla 4 osób -1 porcja 350 kcal) 400-450 g polędwiczki wieprzowej 50 g twardego sera dojrzewającego startego na małych oczkach 1 jajko 75 g bułki tartej sól, pieprz świeże zioła: rozmaryn, szałwia mięta, natka pietruszki oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Siekamy zioła i mieszamy z utartym serem, bułką tartą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Panierka powinna być wilgotna, ale nadal sypka. Mięso przecinamy na dwa równe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Zamaczamy w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w ziołowo-serowej panierce. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie po 5 minut z każdej strony, a potem zapiekamy 10-15 minut. Podajemy pocięte w plastry z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Przepis pochodzi z książki "Italia do zjedzenia", której recenzję przeczytacie tutaj KLIK!
1 porcja (100 g)- ok 350 kcal - białko - 29 g - tłuszcze - 19 g - węglowodany - 13.5 g - błonnik - 1.15 g
Świetnie to wygląda, ja ostatnio skusiłem się na polędwiczki w sosie chrzanowym i również wyszły świetne! :)
OdpowiedzUsuń