poniedziałek, 13 listopada 2017

Muffiny z jabłkiem i cynamonową kruszonką

Smak jabłek i cynamonu nieodzownie kojarzy mi się z jesienią. Jeśli lubicie szybkie wypieki - to przepis idealny dla Was :) 

SKŁADNIKI (na 12 sztuk)
muffinki z jabłkami Kruszonka
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto
Składniki mokre
1 duże jabłko (obieramy i kroimy w kosteczkę)
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju

Składniki suche
babeczki1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy 3 miski.
W jednej składniki kruszonki mieszamy w palcach do uzyskania sypkiej kruszonki :)

W pozostałych mieszamy osobno składniki suche i mokre, po czym łączymy i mieszamy razem.


Napełniamy foremki muffinkowe (u mnie blaszana na 12 sztuk) do 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut (bez termoobiegu). Uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Studzimy i podajemy :) Smacznego!

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

kruszonka
muffinki

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz