Co więc kryje w sobie leksykon, że tak go wychwalam? Już Wam pokrótce streszczam. Niki Segnit wybrała 99 smaków, które podzieliła według tożsamości smaku m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Powstało z tego koło smaków.
Następnie autorka połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło ogromną liczbę kombinacji (prawie 5 tysięcy - w książce opisanych jest blisko 1000 z nich).
Znajdziecie tu opis połączeń oczywistych takich jak jagnięcina z morelami, wieprzowina z jabłkiem, szparagi z jajkiem czy czekolada z chili, ale też dość nietypowe - jak kaszanka z miętą :) Autorka przytacza też wiele ciekawostek na temat składników i potraw, opowiada historyczne i kulturowe smaczki związane z jedzeniem. Naprawdę trudno oderwać się od książki, chyba że po to, by jak najszybciej wypróbować nowe połączenia :)
To prawdziwa skarbnica wiedzy dla każdego smakosza!
Mnie książka wciągnęła od samego początku - może dlatego, że rozpoczyna się od czekolady :) I tak na przykład, jak bardzo połączyłabym ją z pomarańczami, orzechami czy nawet serem, to nie wpadłabym na to, dlaczego dodać ją do pomidorów - szczególnie w daniach typu chili con carne czy klopsiki w sosie pomidorowym. Jesteście ciekawi dlaczego? Koniecznie sięgnijcie po Leksykon smaków. Ta książka z pewnością odmieni Wasze podejście do gotowania i łączenia smaków!
Tytuł: "Leksykon smaków"
Autor: Niki Segnit
Wydawnictwo: Buchmann
Ilość stron: 400
Cena: 59,99
Oprawa: twarda
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Wydawnictwo: Buchmann
Ilość stron: 400
Cena: 59,99
Oprawa: twarda
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Fajnie to się prezentuję, może zakupię :D
OdpowiedzUsuńSzkoda,że jakoś papieru jest marna. Ciekawe jak w orginale
OdpowiedzUsuńfakt, mogło być lepiej :)
Usuń