SKŁADNIKI
1,2 kg dyni (ze skórką i pestkami)
1 cebula
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
0.5 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
60 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
kurkuma, kumin, ostra papryka
oregano
pestki dyni
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, dynię kroimy na kawałki, pomidory i cebulę (bez obierania) na pół. Warzywa układamy na blasze, dodajemy całe ząbki czosnku i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Upieczone warzywa przygotowujemy - dynię obieramy i usuwamy miękki miąższ z pestkami, pomidory obieramy ze skórki (odrzucamy gniazda nasienne), cebulę i czosnek obieramy. Wszystko miksujemy wraz z bulionem, oliwą i mleczkiem kokosowym. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku -solą, pieprzem, łyżeczką kurkumy, połową łyżeczki kuminu, oregano i papryki. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni.Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
źródło inspiracji
Super jest ta miseczka księżycowa. Świetnie wygląda podana w niej zupa :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam krem z dyni i przyrządzam go podobnie. Jest przepyszny i idealny na jesień!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
Usuń