Typowo jesienne ciasteczka - z dynią i orzechami - bardzo smaczne i zdrowe na dodatek :) Bez dodatku cukru, bez nabiału i bez glutenu - jeśli użyjecie bezglutenowych płatków.
Zróbcie koniecznie!
SKŁADNIKI (na ok. 14 sporych sztuk można od razu podwoić składniki bo ciacha są pyszne)
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki puree dyniowego (przepis KLIK!)
1/2 banana
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki siekanych orzechów (włoskich lub laskowych)
2 łyżki pestek dyni
4 łyżki miodu lub syropu klonowego
1 łyżka płynnego oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE
W dwóch miskach mieszamy osobno składniki suche (płatki, cynamon, orzechy, pestki) i mokre (puree, rozgnieciony banan, miód i olej). Łączymy je razem, formujemy w dłoniach dość duże kulki, które spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut - do zrumienienia. Przekładamy na kratkę do ostudzenia :) Smacznego :)
1 ciacho ma około 80 kcal :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
niedziela, 15 października 2017
Dyniowe ciasteczka owsiane
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super! i jakie zdrowe
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńAle super! Nie jadłam jeszcze dyniowych ciasteczek, wyglądają mega
OdpowiedzUsuńA bez banana mozna
OdpowiedzUsuńMożna. Ale trzeba by dodać jakieś słodzidło bo banan nadaje tu słodki smak
UsuńJaki program pieczenia?
OdpowiedzUsuńgóra-dół :)
Usuńsuper przepis :D
OdpowiedzUsuń