Ponieważ uważam, że połączenie awokado i jajka to duet doskonały - często kombinuję właśnie z tymi składnikami :) Polecam - pychaaa!

SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 350 kcal)
2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
1/2 awokado
1/2 ząbka czosnku
sok z cytryny
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka pestek z dyni
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty.
Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni. Smacznego!
1 porcja - 350 kcal:
- białko - 13,5 g
- tłuszcze - 18 g
- węglowodany - 32 g
- błonnik - 7,5 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Ale świetne tościki - jeszcze z jajeczkiem, coś czuję, że staną się moimi ulubionymi :P
OdpowiedzUsuń