czwartek, 6 lipca 2017

Omlet z cukinią, mozzarellą i pomidorem

Mój ukochany sezon cukiniowy w pełni :) Mogłabym ją na okrągło jeść.
Dzisiaj  mam dla Was przepis na omlet z cukinią i pomidorami - świetny na śniadanie czy lekki letni obiad (można wtedy zwiększyć ilość jajek)   :)

omlet
SKŁADNIKI (na 1 porcję - 309 kcal)
2 jajka 
1/3 małej cukinii
1/4 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 pomidora
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/4 kulki mozzarelli (30 g)
sól, pieprz, zioła prowansalskie



PRZYGOTOWANIE
Jajka mieszamy z pokrojoną mozzarellą, doprawiamy solą i pieprzem. 
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na małej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy plastry cukinii, solimy i przesmażamy z obu stron aż zmięknie. Wylewamy masę jajeczną i dorzucamy pokrojonego w kostkę pomidora. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu do ścięcia. Smacznego :) 

omlet z mozzarellą



1 porcja - 309 kcal
- białko - 23 g
- tłuszcze - 20 g
- węglowodany - 7 g
- błonnik - 2 g


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie


9 komentarzy: