Uwielbiam dania proste - z jednego garnka czy jednej blachy :)
Dzisiaj jedna z takich propozycji - podudzia kurczaka pieczone z młodymi ziemniaczkami, pomidorkami cherry i zielonymi szparagami :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
8 pałek z kurczaka
500 g malutkich młodych ziemniaczków
1 pęczek zielonych szparagów
500 g pomidorków cherry
3 łyżki oliwy z oliwek
pierz, sól, słodka papryka, czosnek granulowany
tymianek
PRZYGOTOWANIE
Oliwę mieszamy z dużą ilością przypraw i nacieramy kurczaka - odstawiamy do lodówki na pół godziny.
Ziemniaczki szorujemy, kroimy na pół i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy.
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Pomidorki myjemy - pozostawiając na gałązkach.
Udka rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na pół godziny. Po tym czasie przekręcamy je na drugą stronę, dorzucamy ziemniaczki, gałązki pomidorków i szparagi. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy jeszcze 15-20 minut, aż ziemniaczki i szparagi będą miękkie, a pomidorki trochę popękają. Podajemy udka z warzywami :) Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
piątek, 2 czerwca 2017
Kurczak pieczony z wiosennymi warzywami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz