Dzisiaj przepis na tradycyjny gyros prosto z Grecji - bo od samego Teo Vafidisa z książki "Filozofia smaku" (więcej o książce TU KLIK!) - z moimi malutkimi zmianami :)
Zapiekanka gyros jest przepyszna! Koniecznie spróbujcie tego dania :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 430 kcal)
500 g piersi z kurczaka
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 opakowania przyprawy gyros
1 średnia biała cebula
1 zielona papryka
330 ml śmietany 18%
1 łyżka keczupu
100 g sera feta dobrej jakości
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne
PRZYGOTOWANIE
Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski.
Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy na niej cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę i keczup i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos nieco odparuje.
Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego!
1 porcja gyrosa - 430 kcal
- białko - 34 g
- tłuszcze - 30 g
- węglowodany - 6 g
- błonnik - 1,5 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
czwartek, 8 czerwca 2017
Klasyczny grecki gyros
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz