Dlatego zawsze staram się maksymalnie wykorzystać je w kuchni wiosną :)
Uwielbiam też omlety na śniadanie (no wiecie jajka na śniadanie = przyspieszenie metabolizmu :)) Dlatego dziś pyszne połączenie - to co bardzo lubię łączyć w omletowych propozycjach - pomidorki i feta plus ukochane zielone szparagi :)
Mega pycha!
Oczywiście można zjeść omlet na lekki obiad czy kolację - jeśli komuś mało - dorzucając jeszcze jedno jajko :)
SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 316 kcal)
2 jajka
4-5 sztuk zielonych szparagów
40 g sera feta
100 g pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy na bok główki i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Po kilku minutach zalewamy rozbełtanymi jajkami (przyprawionymi solą i pieprzem) oraz dodajemy główki szparagów, fetę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Całość oprószamy ziołami i przykrywamy do ścięcia. Smacznego!
1 porcja - 316 kcal
- białka - 23 g
- tłuszcze - 21 g
- węglowodany - 10 g
- błonnik - 3,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz