Dzisiaj przedstawiam Wam wersję z cukinią i marchewką - są przepyszne - koniecznie zróbcie i dajcie znać w komentarzu, czy i Wam przypadły do gustu :)
Możecie zjeść je same - lub tak jak my - z jogurtem greckim, natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni <3
Z podanej porcji wychodzi około 6 dużych placków - czyli 2 porcje
300 g cukinii - 1 średnia sztuka
200 g marchewki
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatki - u nas:
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 dodatkowa łyżeczka natki
1 łyżka prażonych pestek z dyni
PRZYGOTOWANIE
Marchew oraz cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników.Formujemy w rękach placuszki i smażymy na złoto z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dodatkami :). Smacznego!
1 porcja - 275 kcal (z dodatkami 360 kcal)
- białka - 13,6 g (17,3 g)
- tłuszcze - 11,5 g (18,3 g)
- węglowodany - 26,5 g (30,3 g)
- błonnik - 8,2 g (8,65 g)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Bardzo lubię takie placki :) Polecam też dodać trochę pieczarek, ziemniaka i przyprawę włoskę - wtedy placuszki smakują jak pizza :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
UsuńKoniecznie, bez ziemniakow! Dla zmiany i gustu!!!
OdpowiedzUsuńPolecam dodać koperek
OdpowiedzUsuńNiestety u nas nie lubią :(
UsuńPyszne ja dodałam też seler młody pychotka
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
UsuńA mąka pełnoziarnista pszenna czy żytnią? Czy można użyć jaglanej lub połączenia jaglanej z kokosową?
OdpowiedzUsuńSpokojnie można w tym przepisie przemieniać mąkę na ulubioną/ ulubione 😀
Usuń