Piątkowy przepis na tartę ze szparagami bardzo przypadł Wam do gustu (dziękuję za zdjęcia na FB :))
Mam nadzieję, że makaron w takim wydaniu też polubicie :)
SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 530 kcal)
200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
1/2 pęczka zielonych szparagów
200 g pomidorków koktajlowych
pół małej białej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżka parmezanu
sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szparagi kroimy na małe kawałki (po oderwaniu zdrewniałych końców) - główki odkładamy.
Na patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy szparagi i 2 łyżki wody i dusimy razem kilka minut. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki i główki szparagów i przesmażamy razem 2-3 minuty. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość.
W małym garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem octu, gdy się zagotuje mieszamy łyżką tworząc wir i wbijamy jajko - gotujemy 2-3 minuty na średnim ogniu. (analogicznie przygotowujemy drugie jajko). Jajko układamy na porcji makaronu, przekrawamy na pół, by zawartość spłynęła na makaron, oprószamy pieprzem i całość posypujemy parmezanem.
Od razu podajemy! Smacznego :)
1 porcja makaronu - około 530 kcal:
- białka - 25 g
- tłuszcze - 15 g
- węglowodany - 70 g
- błonnik - 12 g
Bardzo lubię takie dania z makaronem. A jajko wygląda po prostu obłędnie pysznie:)
OdpowiedzUsuń