Pyszny i co najważniejsze szybki pomysł na makaron :)
Dobry sposób na wprowadzenie większej ilości ryb do jadłospisu :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
350 g makaronu - u nas tagliatelle
(najlepiej razowy - akurat nie dostałam w sklepie)
1/2 cebuli
2-3 ząbki czosnku
400 g świeżego łososia
200 g mrożonego groszku
150 g jogurtu naturalnego
100 g serka ricotta (ewentualnie mascarpone)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, sok z cytryny, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Posiekaną cebulę szklimy na oliwie, dodajemy drobno pokrojony czosnek i razem chwilkę przesmażamy. Z łososia ściągamy skórę i kroimy go w kostkę, groszek zalewamy na kilka minut wrzątkiem. Dorzucamy na patelnię rybę (skrapiamy sokiem z cytryny) z groszkiem, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż łosoś się zetnie. Jogurt mieszamy z serkiem, doprawiamy 1/2 łyżeczki gałki i dolewamy na patelnię. Odcedzamy makaron i mieszamy z powstałym sosem - od razu podajemy. Smacznego :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
poniedziałek, 20 marca 2017
Makaron z łososiem i groszkiem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robię bardzo podobną sałatkę z penne:) Pyszne i pożywny posiłek. Co więcej jest to danie na tyle wygodne, że można je włożyć do pudełka i zabrać ze sobą do pracy:).
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) pozdrawiam
Usuń