czwartek, 2 marca 2017

Krem z soczewicy i pomidorów

Pożywna, zdrowa, aromatyczna zupa krem z pomidorów i soczewicy :)
W dodatku zachęca do konsumpcji pięknym kolorem!

SKŁADNIKI (DLA 4 OSÓB - 1 porcja 202 kcal)
soczewica1 szklanka czerwonej soczewicy
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżka oleju
1/2  łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżka jogurtu do dekoracji - opcjonalnie
grzanki, grissini lub inne - według upodobań

PRZYGOTOWANIE
Soczewicę płuczemy na sitku, przekładamy do garnka i zalewamy 2,5 szklankami wody. Gotujemy do miękkości około 15 min. W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę na oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pomidory. Dusimy razem, doprawiając solą i pieprzem. 
Dodajemy wszystko do garnka z soczewicą, doprawiamy resztą przypraw i kilka minut razem gotujemy. Miksujemy zupę na gładki krem i podajemy z ulubionymi dodatkami, lub jogurtem. Możemy posypać świeżą kolendrą lub natką. Smacznego :)   


Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!


pomidory
zupa z soczewicy



1 porcja zupy- 202 kcal
- białko - 13,2 g
- tłuszcze - 4,2 g 
- węglowodany - 27 g
- błonnik - 6 g

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

źródło inspiracji

8 komentarzy:

  1. Moja ulubiona zupa :) świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam ten przepis i zupa jest przepyszna :) Korzystam z tego przepisu bardzo często :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innych przepisów z bloga :)

      Usuń
  4. Szybka w przygotowaniu. Pysznie smakuje. Zdrowa i sycąca ��. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń