W dodatku zachęca do konsumpcji pięknym kolorem!
SKŁADNIKI (DLA 4 OSÓB - 1 porcja 202 kcal)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki - opcjonalnie
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżka jogurtu do dekoracji - opcjonalnie
grzanki, grissini lub inne - według upodobań
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę płuczemy na sitku, przekładamy do garnka i zalewamy 2,5 szklankami wody. Gotujemy do miękkości około 15 min. W tym czasie podsmażamy posiekaną cebulę na oleju, dodajemy pokrojony czosnek i pomidory. Dusimy razem, doprawiając solą i pieprzem.
Dodajemy wszystko do garnka z soczewicą, doprawiamy resztą przypraw i kilka minut razem gotujemy. Miksujemy zupę na gładki krem i podajemy z ulubionymi dodatkami, lub jogurtem. Możemy posypać świeżą kolendrą lub natką. Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
1 porcja zupy- 202 kcal
- białko - 13,2 g
- tłuszcze - 4,2 g
- węglowodany - 27 g
- błonnik - 6 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
źródło inspiracji
Moja ulubiona zupa :) świetny przepis
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda pysznie i bardzo zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - taka jest :)
UsuńWypróbowałam ten przepis i zupa jest przepyszna :) Korzystam z tego przepisu bardzo często :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innych przepisów z bloga :)
UsuńSzybka w przygotowaniu. Pysznie smakuje. Zdrowa i sycąca ��. Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo cieszę się bardzo że smakowała 😀 pozdrawiam
Usuń