czwartek, 9 marca 2017

Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami z kaszą

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw - zarówno jako dodatek, jak i w roli głównej. Uwielbiam ją faszerowaną na różne sposoby - dzisiaj wersja z pieczarkami i kaszą - mięso w wersji wege można pominąć :)

cukinia

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja (2 połówki) - 215 kcal!)
4 cukinie - każda około 250-300 g
200 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy jęczmiennej
200 g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
1/2 pęczka natki pietruszki
sol, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego


PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki siekamy dość drobno i podsmażamy na połowie oleju, dusimy razem kilka minut (doprawiamy solą i pieprzem). Mięso podsmażamy na pozostałym oleju, solimy i pieprzymy. Dodajemy pieczarki i ugotowaną kaszę. Mieszam wszystko z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki (możemy zostawić trochę do ozdoby :)). Cukinie szorujemy i kroimy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy (przy pomocy łyżki) i napełniamy farszem. Układamy cukinie na blaszce, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy 20-30 minut. Smacznego!


nadziewana cuknia
cukinia z kaszą 1 porcja (2 faszerowane połówki) - tylko 215 kcal :) 
- białko - 17 g
- tłuszcze - 4 g
- węglowodany - 26 g
- błonnik - 6,5 g 

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie



3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo lubię taką cukinię :)

    OdpowiedzUsuń