SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja (2 połówki) - 215 kcal!)
4 cukinie - każda około 250-300 g
200 g mięsa mielonego z indyka
100 g kaszy jęczmiennej
200 g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka natki pietruszki
sol, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki siekamy dość drobno i podsmażamy na połowie oleju, dusimy razem kilka minut (doprawiamy solą i pieprzem). Mięso podsmażamy na pozostałym oleju, solimy i pieprzymy. Dodajemy pieczarki i ugotowaną kaszę. Mieszam wszystko z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki (możemy zostawić trochę do ozdoby :)). Cukinie szorujemy i kroimy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy (przy pomocy łyżki) i napełniamy farszem. Układamy cukinie na blaszce, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy 20-30 minut. Smacznego!
1 porcja (2 faszerowane połówki) - tylko 215 kcal :)
- białko - 17 g
- tłuszcze - 4 g
- węglowodany - 26 g
- błonnik - 6,5 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię taką cukinię :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuń