piątek, 17 lutego 2017

Kurczak z brokułem w domowym sosie teriyaki

Szybko, smacznie i do tego orientalnie - pyszny kurczak w towarzystwie brokułów z domowym sosem teriyaki - z ryżem basmati ... Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 480 kcal)
sos teryiaki
2 woreczki ryżu basmati
600 g mięsa z udek kurczaka
1 szt. brokuła - 500 g
1,5 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz
podprażony na suchej patelni sezam - 1 łyżka 

Sos teriyaki:
100 ml wody
50 ml sosu sojowego (ciemnego)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
do zagęszczenia: wymieszane 4 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

PRZYGOTOWANIE 
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Z mięsa usuwamy ewentualny tłuszcz - kroimy w paski. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy olej sezamowy - mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente - 4-5 minut w osolonym wrzątku - odcedzamy i hartujemy kilka minut w zimnej wodzie (zachowuje wtedy piękny kolor i sprężystość).
Składniki sosu (prócz zagęszczenia) - mieszamy.
W woku lub na patelni przesmażamy kurczaka - kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy na bok ,wylewamy powstały sos i wlewamy sos teriyaki - doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy przygotowaną zawiesiną. Dodajemy usmażone mięso i brokuły - mieszamy i chwilkę razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem i prażonym sezamem. Smacznego :) 

kurczak z ryżem



1 porcja - 480 kcal:
- białka - 35 g
- tłuszcze - 7 g
- węglowodany - 52 g
- błonnik - 4,75

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

źródło inspiracji 

7 komentarzy: