czwartek, 26 stycznia 2017

Tajskie curry z kurczakiem


Pyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal)
curry
500 g mięsa z udek kurczaka
1 duża cebula
1 czerwona papryczka chili
3 ząbki czosnku
sok z 1 limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
1 łyżka oliwy z oliwek
pół pęczka kolendry
2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W woku szklimy na rozgrzanej oliwie cebulę, dodajemy czosnek z chili i przesmażamy razem 2-3 minuty. Dodajemy mięso pokrojone na kawałki i podsmażamy 5 minut. Zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy na dużym ogniu często mieszając przez 10 minut. Pod sam koniec dodajemy sos sojowy oraz sok z limonki. Podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego :) 

curry po tajskukurczak przepisy

1 porcja - 486 kcal:
- białka - 27 g
- tłuszcze - 22 g
- węglowodany - 43 g
- błonnik - 1,8 g 

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz