Pyszny przepis na szybki obiad? Takie lubię najbardziej :)
Dzisiaj zapraszam na razowy makaron z brokułami i indykiem w jogurtowym sosie.
Prosto, smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 620 kcal)
200 g filetu lub sznycli z indyka
200 g makronu pełnoziarnistego np. penne
500 g brokuła (może być mrożony)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona,
suszona bazylia, gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy solą ,pieprzem i papryką.Do usmażonego mięsa dodajemy odcedzony makaron i jogurt wymieszany z łyżeczką gałki muszkatołowej. Mieszamy, chwilkę gotujemy. Na końcu dodajemy różyczki brokuła i razem mieszamy. Od razu podajemy. Smacznego :)
1 porcja 620 kcal
- białka - 45 g
- tłuszcze - 15 g
- węglowodany - 74 g
- błonnik - 15 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super obiadek, wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńKradnę przepis, powiem mężowi,że to mój!
OdpowiedzUsuńHa, ha - smacznego :)
UsuńO, jak ja lubię proste przepisy! Może nawet dzisiaj wypróbuję?
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ja jedynie brokuła zamieniłabym na no. Szpinak :). Jakoś nie przepadam za smakiem i zapachem brokułów :). Pozdrawiam, Mamatywna :)
OdpowiedzUsuń