SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 339 kcal)
500 g mięsa mielonego z indyka
150 g pieczarek
1 pęczek pietruszki
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 duże bataty
200 ml jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
suszony tymianek , zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Skrapiamy łyżką oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30-35 minut.
Pieczarki ścieramy na tarce, pietruszkę siekamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i mąkę. Formujemy 4 kotlety i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoto.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Podajemy kotlety z batatami i czosnkowym dipem.
Smacznego :)
1 porcja - 339 kcal:
- białka - 37 g
- tłuszcze - 13 g
- węglowodany - 29 g
- błonnik - 4,5 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Pieczone bataty sa super!
OdpowiedzUsuńNa pewno pasuja idealnie do takich lekkich kotletów...
:)
Też bardzo lubię :) tak, świetnie się tu sprawdziły :) pozdrawiam
Usuń