SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 270 kcal)
2-3 woreczki kaszy gryczanej palonej
(może być jęczmienna)
400 g fileta z indyka
1 duża marchew
1 cebula
1 papryka żółta
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól, pieprz, papryka czerwona (2-3 łyżeczki)
1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę siekamy w ćwierćplasterki, marchew w kostkę. Mięso kroimy w większą kostkę.
Na patelni obsmażamy mięso na złoto - na oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa.
Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dusimy razem jeszcze około 20 minut - aż papryka zmięknie. Podajemy gulasz z kaszą. Smacznego :)
1 porcja - 270 kcal:
- białka - 17 g
- tłuszcze - 5 g
- węglowodany - 38 g
- błonnik - 5,5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz