Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :)
Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania!
SKŁADNIKI (na około 100 sztuk)
550 g mąki pszennej pełnoziarnistej
(może być orkiszowa pełnoziarnista)
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g ksylitolu
2 łyżki przyprawy do piernika
2,5 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
180 g płynnego miodu
160 g roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE
Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 45 minut. Wałkujemy na grubość 3-5 mm, podsypując mąką. Wycinamy foremkami pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na około 10 minut. Gotowe pierniczki studzimy na kratce.
Moje pierniczki przed pieczeniem posypałam delikatnie mąką żytnią - przez co wyglądają, jak oprószone śniegiem :)
Nie musicie tego robić - wtedy wyjdą brązowe i gotowe do ozdabiania :)
Pyszne pełnoziarniste świąteczne pierniczki!
Przepis pochodzi z książki " Zdrowe słodkości na każdą porę dnia" , którą możecie wygrać w trwającym do 4 grudnia 2016 roku KONKURSIE (KLIK!)
Zapraszam do polubienia strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!
Świetne! Pełnoziarnistych pierniczków jeszcze nie jadłam😉
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować :) pozdrawiam
UsuńAle ślicznie popękane :) Zbieram przepisy na pierniczki, może skorzystam i z tego :)
OdpowiedzUsuń