czwartek, 15 grudnia 2016

Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie

Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal)
polędwiczka500 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka mąki (u mnie razowa)
1 biała cebula
300 g borowików (u mnie mrożone)
100 ml białego wina wytrawnego
100 ml śmietany 18 %
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE
Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron.
Przekładamy do garnka - najlepiej o grubym dnie. Na patelni rozpuszczamy resztę masła.
polędwiczki z borowikami

Szklimy cebulę, aż będzie miękka, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem kilka minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy winem. Odparowujemy wino przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem 10 minut na wolnym ogniu często, ale delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodajemy posiekany koperek. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :) 


medaliony
polędwiczki w sosie





1 porcja- 265 kcal
- białko - 30 g
- tłuszcze - 12 g
- węglowodany - 10 g
- błonnik - 2,75 g 

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




6 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że smakowicie wyglądają, to jeszcze czytając przepis "poczułam" ich zapach :) to magia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgłodniałem, a u mnie dzisiaj nie ma żadnego mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super! Aczkolwiek ja musiałabym borowiki zamienić na pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłabym! ♡ Prezentują się syper, i te składniki- mniam!

    OdpowiedzUsuń