SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek)
100 g czerwonej lub żółtej soczewicy
100 g mąki pszennej
180 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
80 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
czekoladowe groszki - u mnie gwiazdki
PRZYGOTOWANIE
Suchą soczewicę mielimy na mąkę. Masło ucieramy z cukrem (u mnie cukier trzcinowy zakupiony na frisco.pl). Dodajemy jajka i razem miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę ( w wodnej kąpieli lub w mikrofalówce), dodajemy do masy i znów miksujemy. Mączkę z soczewicy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie i formujemy z ciasta kulki, które układamy na pergaminie i spłaszczamy dłonią.
Na wierzchu układamy czekoladowe ozdoby i lekko dociskamy. Pieczemy około 12 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Studzimy na kratce i zajadamy. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Jedno ciastko - ok. 160 kcal
Przepis pochodzi z książki "Strączki", którą możecie wygrać w konkursie KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz