Pyszny pomysł na makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów :)
My uwielbiamy takie proste dania - a Wy?
SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 528 kcal)
400 g razowego makaronu spaghetti
1,5 kg pomidorów lima
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
pęczek bazylii
sól
świeżo mielony pieprz
4 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni - z termoobiegiem.
Pomidory przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - skórą do dołu. Czosnek dzielimy na ząbki i - bez obierania - układamy pomiędzy pomidorami.Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Upieczone pomidory obieramy ze skórki (która bardzo ładnie odchodzi) i przekładamy na patelnię/do garnka - dodajemy czosnek, który wyciskamy z łupinek i rozgniatamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię, łyżkę oliwy i podgrzewamy cały sos. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy całość. Od razu podajemy. Posypujemy parmezanem. Smacznego :)
1 porcja - 528 kcal
- białka - 21,6 g
- tłuszcze - 13,8 g
- węglowodany - 76 g
- błonnik - 14,3 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz