Całkiem niedawno otrzymałam pachnący nowością egzemplarz od Wydawnictwa :)
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - już sam tytuł sprawia, że z pewnością każdy z nas pomyśli od razu - to coś dla mnie :) Któż ma bowiem czas, by przygotowywać codziennie 5 posiłków? Okazuje się, że nie jest to takie trudne...
Książka to 70 prostych przepisów na zdrowe dania, które naprawdę można przygotować w kwadrans! Podzielona jest na części, z których każda dotyczy innego rodzaju posiłku: mamy więc przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Wszystkie dania Darii można zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :)
Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią.
Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki!
Dania są proste w przygotowaniu i składają się z ogólnodostępnych składników. Daria proponując przepisy bierze również pod uwagę sezonowość składników, a także zachęca do gotowania "na zakładkę".
Chcecie wiedzieć, co to znaczy? Koniecznie przeczytajcie "Kuchnię dla zajętych kobiet i mężczyzn".
Wystarczy, że na adres meg.chyla@gmail.com prześlecie odpowiedź na pytanie, jaki jest Wasz ulubiony przepis na danie, które można przyrządzić w 15 minut?
Wszystkie propozycje ukażą się w komentarzach pod tym postem. Subiektywnie wybiorę jeden z nich i nagrodzę książką Darii Ładochy :)
Konkurs trwa do 18 listopada 2016 do godziny 23.59. Wyniki ogłoszę najpóźniej 21 listopada i niezwłocznie skontaktuję się ze zwycięzcą :)
Podpiszcie się proszę imieniem w zgłoszeniu. Umieszczę tylko Wasze komentarze i imiona pod postem konkursowym - adresy e-mail zachowując dla siebie.
Jeśli chcecie być na bieżąco z tym , co dzieje się na blogu zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram
Nagrodę wysyłam tylko na terenie Polski!
Tytuł: "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn"
Autor: Daria Ładocha
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Ilość stron: 224
Cena: 49,90 PLN
Oprawa: twarda
Monika napisała:
OdpowiedzUsuńWitam,
ulubiony przepis na danie w 15 minut to- Monte :) idelany deser gdy przyjdzie ochota na coś dobrego
1 serek bieluch
1 łyżka kakao
syrop klonowy lub miód
orzechy laskowe
1/2 serka zmieszać z syropem klonowym lub miodem, druga część serka wymieszać z łyżka kakao i syropem /miodem. orzechy laskowe zmielić najdrobniej jak sie da i wymieszac z ciemną masą. Ułożyć najpierw białą masę a póżniej ciemna-można na wierzch posypac orzechami laskowymi. Smacznego :)
Basia napisała:
OdpowiedzUsuńWitam,
Gdy jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie oto szybkie danie:
Warzywa na patelnie (najlepiej lubię te z biedronki mają w sobie ziemniaki, brokuła, marchew), podsmażam na patelni, doprawiam wedle uznania (lubię używać bazylii, oregano, chili, ziół prowansalskich, soli, pieprzu).
W czasie gdy warzywa się podsmażają w garnku rozpuszczam ok. łyżkę masła, dodaję serek topiony w pudełku najbardziej smakuje mi masdamer. Mieszam czekając aż się rozpuści, gdy zdarzy się że w lodówce zaplątał się ser z niebieską pleśnią to go kroję w kostkę i również dorzucam. Po rozpuszczeniu sera, dodaję 1-2 łyżki mleka. Trochę wygląda jakby się zważyło, ale się nie przejmuję i mieszam dalej. Po chwili otrzymuję pyszny sos serowy.
Warzywa wykładam na talerz i polewam je sosem serowym. Gdy w lodówce są parówki to czasem kroję i również dodaję do warzyw, ale nie jest to warunek konieczny :-)
Takie danie mi bardzo smakuje, sosik jest najsmaczniejszy :-)
Weronika napisała:
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
ja wraz z moją córką uwielbiamy ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem :D
Składniki:
szklanka mleka
szklanka wody
szklanka ryżu
2 jabłka
cukier
4 łyżki
cynamon
Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier oraz wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką, często mieszając. Jabłka obrać wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę Do małego garnuszka wlać troszkę wody, wrzucić jabłka i gotować do czasu aż owoce zmiękną. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy jabłka i mieszamy. Podajemy w miseczce z dodatkiem cukru i cynamonu.
Ze smacznymi pozdrowieniami
Weronika :)
Daria napisała:
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje.
KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM
składniki na 1 dużą porcję:
klopsiki:
- ok. 250g mielonego mięsa z indyka
- ok. 60g białej kapusty
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 zielona cebulka
- ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej)
- 2-3 suszone pomidory w oleju
- 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie
- gałązka świeżego oregano
- sól i pieprz
- feta light do posypania
Mięso wyrobić z przyprawami i olejem. Kapustę posiekać, wymieszać z mięsem. Uformować nieduże klopsiki (u mnie wyszło 7). Patelnię można przetrzeć oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień do minimum i przykryć.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulkę pokroić w krążki, podsmażyć. Dodać startą na tarce cukinię, wlać pomidory z puszki. Mieszając, gotować, aż lekko sos odparuje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki oregano.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerz sos razem z klopsikami, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą.Smacznego!
Wioleta napisała:
OdpowiedzUsuńPomysł na pyszne śniadanko z serkiem wiejskim, który zrodził się dzisiaj rano w mojej głowie :-)
"Ziarnista owsianka", czyli trochę niedoceniany serek wiejski (alternatywa jog. naturalnego) + płatki + owoce + bakalie
Składniki dla jednej osoby:
- 3 łyżki płatków jaglanych
– 1/2 op. serka wiejskiego lekkiego 100 g
– łyżka rodzynek
– łyżka suszonych jagód Goji
– łyżka suszonej żurawiny
- pół jabłka
– pół banana
– pół łyżeczki cynamonu
Serek wiejski przekładamy do miseczki. Płatki gotujemy ok. 1 min w kilku łyżkach wody i przekładamy do miseczki z serkiem. Suszone owoce, czyli żurawinę, rodzynki i jagody Goji zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Serek z płatkami posypujemy cynamonem. Dodajemy pokrojonego banana, starte jabłko, miękkie bakalie. Mieszamy. Zjadamy. :-)
Szybkie, pożywne i sycące śniadanie, które doda energii na cały dzień :)
Smacznego!
Justyna napisała:
OdpowiedzUsuńDanie w mniej niż 15 minut?? Nie prosta sprawa, ale mam pyszny pomysł! I do tego zdrowy ;) Budyń z kaszy jaglanej z malinami. Prosto, szybko i smacznie. Polecam!
Składniki: (na 2 porcje)
6 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej
500 ml mleka (2 szkl)
1-2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka masła
garść malin
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zmielić na mączkę (np. w młynku do kawy). Zalać ją mlekiem dodając masełko oraz cukier waniliowy. Całość zagotować, często mieszając. Od zagotowania podgrzewać jeszcze ok. 5 minut, aż budyń zgęstnieje. Jeszcze ciepły przelać do dwóch pucharków. Podawać od razu ze zmiksowanymi na mus malinami. Smacznego!
Justyna/Kuchenne Fascynacje napisała:
OdpowiedzUsuńDanie, które można zrobić zarówno na słono jak i na słodko. Oczywiście wybieram zawsze to drugą wersję :) Obłędnie pyszny, łatwy i szybki w zrobieniu.
Makaron z patelni
Składniki :
400 g makaronu
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki masła lub margaryny
cukier
ser biały
Makaron gotujemy al`dente. Przelewamy na sicie.
Bułkę tartą smażymy na suchej patelni aż zbrązowieje. Następnie dodajemy masło. Ja czasem najpierw rozpuszczam masło a potem dodaję bułkę i smażę aż się zezłoci. Kolejno dokładamy makaron, ser biały w dowolnej ilości i cukier do smaku. Ilość w zależności jak bardzo chcemy słodki makaron. Podajemy.
Smacznego :)
Magda napisała:
OdpowiedzUsuńZupa jaglana z bananem, granatem i migdałami
Składniki:
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
3 łyżki płatków jaglanych
1 banan
1/4 granatu
garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Do garnka wlewam mleko, dodaję płatki jaglane i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Banana obieram, kroję w plasterki i wrzucam do mleka. Blenderem miksuje wszystko na gładki krem. Wyłuskuje ziarenka granatu. Gotową zupę wylewam na talerz, posypuje ziarenkami granatu i płatkami migdałowymi.
Jadwiga napisała:
OdpowiedzUsuńMoim ulubionym i bardzo szybkim daniem jest pesto. Zaczynamy od ugotowania makaronu, bo to zajmuje najwięcej. Gdy garnek jest już podgrzewany, miksujemy bazylię, czosnek, oliwę z oliwek, orzeszki (nerkowce - moje ulubione) i parmezan. Gdy makaron się ugotuje, po prostu mieszamy go z sosem, dekorujemy listkiem bazylii i danie gotowe!
Michał napisał:
OdpowiedzUsuńdzień dobry,
z racji wykonywanego zawodu zawodowego kierowcy czasami brakuje nawet 15 minut :) Moim przepisowym daniem wtedy są tosty z żółtym serem, pomidorkiem, kiełkami rzodkiewki, cebulką oraz z dodatkiem wędliny (a to już zależy jaką wyciągnę z lodówki)
Małgorzata napisała:
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie,które przyrządzam w 15 minut to
krewetki z makaronem w sosie śmietanowo-pietruszkowym.
Składniki:
800 g krewetek
makaron spaghetti
1 cebula
1–2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka śmietanki 30% np. Fine Food
oliwa
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Agnieszka napisała:
OdpowiedzUsuńSzybkie dane w 15minut - Bruschetta:
Składniki:
1 opakowanie krojonych pomidorów,
1 opakowanie mozarelli
Bazylia świeża lub suszona,
Zioła prowansalskie (tymianek, oregano)
Sól,
Pieprz,
Papryka słodka,
Zielone pesto (domowe lub „kupne”),
3 Ciabatty
Przygotowanie:
Każdą ciabattę przekrawamy wzdłuż i smarujemy zielonym pesto. Do miseczki wrzucamy pomidory (nie odsączamy!) pokrojoną w kosteczkę mozarellę, 2 łyżeczki papryki słodkiej, po łyżce bazylii i ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku (można dodać też pokrojone w plasterki czarne oliwki). Wszystko mieszamy i przekładamy masę na ciabatty. Wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika i pieczemy 10minut aż mozarella się roztopi. Smacznego :)
Przygotowanie Max. 5minut + pieczenie 10minut. Danie szybkie, lekkie i smaczne, smakuje każdemu :)
Paulina napisała:
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
moim ulubionym daniem w 15 minut jest carbonara. Zazwyczaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania mam w domu, więc to bardzo szybkie i wygodne danie.
Składniki dla 2 osób:
150 g makaronu spaghetti
3 jajka
100 ml śmietanki kremówki lub śmietany do gotowania
100-150 g boczku lub wędzonej szynki
50-70 g parmezanu
sól i pieprz do smaku (dodatkowo sól do gotowania makaronu)
szczypiorek/natka z pietruszki (świeży lub suszony) do posypania dania
W trakcie, gdy makaron gotuje się w osolonej wodzie, kroję boczek i podsmażam go na rumiano na patelni. Do osobnego naczynia wbijam jajka, dodaję śmietanę i dokładnie roztrzepuję. Następnie dodaję sól i pieprz oraz starty ser, ponownie dokładnie mieszam. Gdy makaron jest al dente, odcedzam go z wody, a następnie wrzucam do tego samego gorącego garnka. Do odcedzonego makaronu dorzucam podsmażony boczek i dokładnie mieszam. Następnie wlewam mieszankę jajeczno-śmietanowo-serową i mieszam do uzyskania kremowego sosu. Zazwyczaj ciepło garnka wystarcza do tego aby ściąć jajka w stopniu pozwalającym na uzyskanie kremowego sosu. W przypadku, gdy sos jes nadal rzadki, włączam palnik i całość lekko podgrzewam. Jednak nie za bardzo aby nie skończyć z makaronem oblepionym jajecznicą. Na koniec przekładam wszystko na talerze i niezwłocznie podaję posypane szczypiorkiem lub pietruszką. Oto właśnie recepta na mój idealny i ekspresowy obiad.
Katarzyna napisała:
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Moje ulubione danie to TAGIATELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI. Jest szybkie i pyszne, a poza sezonem szparagi świeże można zastąpić tymi ze słoika i wtedy to danie naprawdę w 10 minut :)
Składniki:
makaron tagiatelle lub inny
1 mała śmietana 30%
szparagi zielone
łosoś wędzony w kawałku
koperek
pieprz i sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania szparagów na parze oraz makaronu w osolonej wodzie. W między czasie podsmażamy (bez tłuszczu) rozdrobnionego łososia, dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy szparagi na ok. 2 cm kawałki i wszystko razem delikatnie mieszamy. Odcedzony makaron łączymy z sosem.
Sylwia napisała:
OdpowiedzUsuńUlubione danie w 15 minut?
Owsiane placuszki bananowe
Dwa jajka
Banan (duży)
3/4 szklanki płatków owsianych
Wszytko razem blenderujemy i smażymy na małej ilości tłuszczu
Ze względu na obecność banana są one slodziutkie więc jem placuszki polane jogurtem naturalnym oraz posypane orzechami włoskimi
Przepyszne!! Mój narzeczony prosi mnie o nie co drugi dzień.
Michalina napisała:
OdpowiedzUsuńNie lubię tracić czasu w kuchni oraz gotować czegoś, co składa się z więcej niż 6 składników. Nie lubię tracić czasu więc przechodzimy do rzeczy:
Makaron z tuńczykiem
Składniki
Makaron - wg uznania
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka lub karton pomidorów w puszce lub przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
cukier, sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania do smaku
Wstawić wodę na makaron i w międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju (dosłownie odrobinie, bo potem tuńczyk też ma olej i będzie za tłusto). Do zeszklonej cebuli dodać odcedzonego tuńczyka, jak już tuńczyk z cebulą skwierczą na patelni a makaron bulgocze w garnku dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu aż do momentu odparowania wody i samoistnego zagęszczenia się sosu. Doprawić do smaku. Gotowym sosem polać makaron ew. wrzucić makaron do sosu i wymieszać. Jeśli ktoś lubi, można na wierzch położyć plasterek żółtego sera. Ja nie lubię ;)
Aleksandra napisała:
OdpowiedzUsuńCzesc!!
Pracuje w szpitalu bardzo wiele godzin więc nie mam czasu na długie gotowanie a uwielbiam jeść:))
najszybciej a jednoczesnie zdrowo przygotowuje kurczaka ze szpinakiem :)
produkty dla dwóch osób:
300g piersi z kurczaka
opakowanie szpinaku (kupuje najczęścniej w biedronce 250g)
300g makaronu, najlepiej jakiś pełnoziarnisty - ja uwielbiam penne, ale może byc jakikolwiek
pieprz
sól
wegeta
*czasem jak mam z poprzedniego dnia ugotowany rosół (bulion) to dwie chochelki dodaje zamiast wody do szpinaku w czasie gotowania, żeby miał taki domowy posmak
Przygotowanie: kroje pierś z kurczaka w kostkę, wrzucam na patelnie (smaże kurczaka bez tłuszczu żeby bylo zdrowiej i mniej kalorii, a kurczak jest mięsem które spokojnie do tego się nadaje). W czasie gdy kurczak się smaży wkładam szpinak do garnka i gotuje. Stawiam makaron do osolonej wody. Po ugotowaniu wszystko razem mieszam. Można pomieszać szpinak z mięskiem i nałożyć na makaron ale ja wole wszystko razem :)
polecam, szybko, smacznie a przede wszystkim zdrowo:D
smacznego :)
Magda napisała:
OdpowiedzUsuńDanie w 15 minut? Żaden problem! Jednym z moich ulubionych dań na szybko jest makaron ryżowy z pesto nerkowcowym i tofu.
1. Makaron ryżowy (najlepiej z dodatkiem zielonej herbaty- dzięki temu ma piękny zielony kolor) moczę we wrzątku.
2. Do misy malaksera wrzucam składniki na pesto: pół awokado (mocno dojrzałego), garść świeżych liści bazylii, garść rukoli, 80g nerkowców, sok z połowy cytryny, czosnek granulowany, sół i pieprz do smaku. Wszystko chwilę blenduję do uzyskania mniej lub bardziej gładkiego kremu.
3. Na patelni podsmażam pokorojone w kostkę, wędzone tofu, wrzucam makaron i pesto. Chwilę mieszam na patelni wszystkie składniki aż się połączą i posypuję ziarnami prażonego słonecznika oraz nerkowcami. Ozdabiam szczypiorkiem lub kolendrą. Voila! Proste, zdrowe i przepyszne danie gotowe.
Katarzyna napisała:
OdpowiedzUsuńNajlepszy i sprawdzony w tygodniu przepis na obiad w 15 minut, to:
ryż z torebek + filet z łososia, zawinięty w folię aluminiową, polany oliwą z oliwek i posypany dowolną ulubioną przyprawą (na 15 minut do piekarnika - gotowe!), jako dodatek: kupne - ugotowane buraczki pokrojone w kostkę, mizeria, albo np. cukinia pokrojona w kostkę i przygotowana w dokładnie taki sam sposób jak ryba - mogą razem "posiedzieć" w piekarniku. :)
Polecam! Zdrowo i smacznie!
Ania napisała:
OdpowiedzUsuńWitam,
moje ulubione szybkie danie to szpinakowy omlet:
Składniki: 2 jajka, 4-5 kostek mrożonego szpinaku, 3/4 szklanki płatków owsianych, garść orzechów (włoskie, nerkowce, laskowe), sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, olej kokosowy, jogurt naturalny do polania.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć szpinak. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Po podsmażeniu szpinaku wylać masę na patelnię, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu kilka minut. Jak już omlet będzie chciał "zejść" z patelni obrócić go na drugą stronę i podpiec jeszcze 1-2 minuty. Podawać polany jogurtem naturalnym.
To jest danie które często przygotowuje sobie do pracy na drugie śniadanie, w czasie gdy jem pierwsze śniadanie w domu ;-)
Aleksandra napisała:
OdpowiedzUsuńNajszybsze(a zarazem najsmaczniejsze) danie jakie kiedykolwiek przyrządziłam?Makaron z kurczakiem i szpinakiem!Wystarczy 15 minut i 4 składniki.
~makaron typu piórka
~paczka mrożonego bądź świeżego szpinaku(ja wole mrożony)
~podwójna pierś z kurczaka
~kilka ząbków czosnku,3 łyżki masła
Makaron ugotować al dente.W międzyczasie doprawionego według uznania kurczaka pokrojonego w kostkę smażyć na niewielkiej ilości oleju.Kurczakowi wystarczy tylko ok.10 minut smażenia!Czosnek należy podsmażyć na maśle ze szpinakiem,ale można też zrobić to na jednej patelni z kurczakiem,pod koniec smażenia.Makaron wymieszać z kurczakiem i szpinakiem.Można całość posypać startym serem lub parmezanem,ale ja jeszcze tego nie próbowałam.Gwarantuję satysfakcję i mogę z pełną odpowiedzialnością polecić to danie.Zawsze robię je z chłopakiem,taki nasz co kilkudniowy ulubiony rytuał.Szybko,sprawnie i na temat.Smacznego!
Andrzej napisał:
OdpowiedzUsuńSpaghetti Bolognese:
Składniki-makaron,mięso mielone,sos pomidorowy w kartonie,czosnek,cebula,oliwa,przyprawy,parmezan.
Gotujemy makaron ok.15 min.W tym samym czasie robimy sos do spaghetti czyli na oliwie musimy zeszklić cebulę,czosnek ok.4 min.,następnie mielone mięso lekko obsmażamy,dodajemy sos pomidorowy i przyprawy bazylię,oregano,pieprz,sól ok.10 min.Nakładamy sos na makaron,posypujemy parmezanem i konsumujemy szybciej niż robiliśmy takie dobre.Smacznego
Martolini napisał:
OdpowiedzUsuńMoje danie w 15 minut to szybki obiad :D
Pokroić cebulę, zeszklić na patelni, w garnuszku ugotować soczewicę, w dużym garnku nastwić makaron sphagetti, do cebuli dodajemy pomidory z puszki. Wszystko mieszamy, doprawiamy i posypujemy parmezanem.
Przyda mi się ta książka jak widać :)
Magdalena napisała:
OdpowiedzUsuńWitaj,
Chciałabym się podzielić swoim ulubionych szybkim przepisem. Kocham włoską kuchnię, przede wszystkim makarony.
"Małe uszka w słonecznikowym pesto"
Potrzebne będą:
100 g - Makaronu Orechiette, ja użyłam kolorowego
1 garść - Bazylii (liście i łodygi)
1 garść - Łuskanych pestek słonecznika
1/2 szklanki - Oliwy z oliwek
1 łyżeczka - Soli
1/2 łyżeczka - Pieprzu
2-3 łyżki - Tartego parmezanu (nie, jeśli danie ma być wegańskie)
1/2 łyżeczki -Tymianku
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, wg czasu na opakowaniu.
Ja gotuję zawsze 1-2 minuty któcej, żeby mieć pewność, że będzie al dente.
W czasie gotowania makaronu do blendera wrzucam składniki pesto i miksuję na grudkowatą masę. Jeśli pesto okaże się za gęste, dolewam oliwy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lub gotowe pesto rozcieńczam wodą pozostałą
z gotowania makaronu.
Ugotowany makaron dolewam zachowując około 1/2 szklanki wody z gotowania.
Przekładam uszka z powrotem do garnka, dodaję 2-3 czubate łyżki pesto
i dokładnie mieszam. W razie potrzeby można rozcieńczyć wodą.
Smacznego!
Krzysztof napisał:
OdpowiedzUsuńWitam
Moje ulubione danie, które można przyrządzić w 15 minut ma tę zaletę, że daje prawie nieograniczoną dowolność i swobodę, ze względu na to, że możemy przyrządzić praktycznie wszystko. Jak wygląda przepis? Bardzo prosto, wystarczy znaleźć numer telefonu, na który musimy zadzwonić, wybrać danie, a następnie wykonać telefon i zamówić jedzenie. Ta-da, praktycznie gotowe! Niestety ze względu na brak czasu, mimo chęci zmiany, to wciąż pozostaje moim ulubionym przepisem na szybkie danie. :D
Pozdrawiam,
Aleksandra napisała:
OdpowiedzUsuńDzień dobry (lub dobry wieczór :) )
Czasem nawet i ten kwadrans to o jakieś dziesięć minut za dużo... i dlatego zaskakująco często wybieram taki makaron:
50g makaronu ryżowego
1 filet z kurczaka
Połowa brokuła
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
Łyżka ziaren sezamu
Solone orzeszki ziemne
Zaczynam od zagotowania wody i krótkiego gotowania brokułów - wystarczy dosłownie kilka minut. W międzyczasie zalewam wrzątkiem makaron ryżowy i zajmuję się kurczakiem - kroję go w kostkę i podsmażam przez ok. 10 minut. Następnie zajmuję się sosem - wystarczy wymieszać w miseczce sos sojowy, miód oraz ziarna sezamu. Na patelnię wrzucam gotowy makaron, ugotowane brokuły, kurczaka i zalewam sosem. Mieszam aż do połączenia składników, a gotowe danie podaję posypane grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Ot, cała filozofia ;)
Pozdrawiam!
Zenon napisał:
OdpowiedzUsuńPierwszym etapem mojego kulinarnego dzieła jest zagotowanie wody w czajniku. W międzyczasie otwieram opakowanie z chemicznym makaronem i wrzucam go do miseczki po wcześniejszym rozkruszeniu. Kolejnym etapem jest wsypanie równie chemicznej bazy "zupki" i zalanie jej wrzątkiem. Następnie uzbrajam się w cierpliwość - około 5 minut i dzieło uznaję za zakończone. Pozostał już tylko ostatni, najważniejszy dla mojego zdrowia etap - wylewam to badziewie do WC. Gryzie mnie tylko sumienie, dlaczego tak katuję te biedne bakterie w oczyszczalni ścieków.
Rafał napisał:
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
Ja zaproponuję kuchnię śródziemnomorską w towarzystwie polskich jabłek :) Jestem zabieganym facetem, więc szybkie dania to mój jedyny ratunek. Taką sałatkę przygotowuję też dla gości, ponieważ pomijając doznania smakowe, prezentuje się ona spektakularnie mimo niewielkiej ilości składników :) A jak już nabierzemy wprawy, to zdążymy w tych piętnastu minutach umyć zęby i ogarnąć zarost ;)
JABŁKA NA WAKACJACH :)
Składniki:
2 małe cukinie
1-2 jabłka winne
sok z 1 cytryny
orzechy włoskie
2 łyżki nasion granatu
sól, pieprz
Dressing:
5-6 łyżek soku z granatu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Do dekoracji:
listki świeżej mięty.
Obieraczką do warzyw pokroić cukinię w cieniutkie plasterki. Jabłka pokroić w ósemki i wrzucić do salaterki z wodą z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Odsączyć przed włożeniem do sałatki.
Wymieszać cukinię, jabłka, orzechy i nasiona granatu.
Przygotować dressing: wymieszać sok z granatu, ocet, oliwę, miód, sól i pieprz. Najlepiej wlać do słoiczka, zakręcić i wstrząsnąć. Sos idealnie się połączy.
Składniki sałatki wymieszać z sosem. Udekorować świeżą miętą.
Smacznego :)
Dorota napisała:
OdpowiedzUsuń15 minut? Nie mam tylu!!! Jednak jeść trzeba, więc najprostszym rozwiązaniem i zarówno ulubionym moim daniem jest ugotowanie ryżu, w międzyczasie smażę pierś kurczaka w kawałkach i zalewam gotowym sosem słodko-kwaśnym. Następnie ryż polewam zrobionym sosikiem i jest "miód malina" - szybko i pysznie!
Roksana napisała:
OdpowiedzUsuńMój najszybszy obiad na świecie to makaron z warzywami w sosie musztardowym. Jego zrobienie zajmuje 15 minut, a smakuje jakbym stała nad garami pół dnia. Co potrzebujemy?
100g Makaronu razowego lub gryczanego, swiderki lub kokardki
Duża pierś z kurczaka
Garść pieczarek
Cebula czerwona
Czosnek
1/4 średniej dynii
Garść brukselek
Łyżka masła klarowanego
Duża łyżka musztardy
Oregano, bazylia, odrobina kurkumy, pieprz i sól
Pół szklanki bulionu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa i mięso kroimy na nieduże kawalki, brukselki obieramy i przekrawamy na pół. Masło rozpuszczamy na dużej patelni. Po kolei dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki, pierś z kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy brukselkę i dynię i krótko przesmażamy. Na końcu dodajemy musztardę oraz przyprawy i pół szklanki bulionu. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut pod przykryciem. Tuż przed podaniem dodajemy makaron i mieszamy wszystko na patelni a następnie wykladamy na talerz. Smacznego! Pyszne, zdrowe i szybkie danie!
Monika napisała:
OdpowiedzUsuńOto moje zgłoszenie do konkursu na przepis w 15 min :)
KURCZAK Z PESTO
- pierś z kurczaka
- makaron (mi najlepiej pasują wstążki)
- pesto zielone
- łyżka śmietanki 18%
Zagotowuję wodę na makaron i rozgrzewam patelnię. Smażę pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładam ugotowany al dente makaron. Dodaję pesto wymieszane ze śmietaną i podsmażam chwilkę dokładnie mieszając. I gotowe :)
Wiem że nie jest to może twórczy przepis ale na głoda, na szybko idealne danie!
Katarzyna napisała:
OdpowiedzUsuńNajszybsza pasta świata
Gotuję makaron spaghetti, odcedzam. Do jeszcze gorącego makaronu w garnku dodaję pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory, połówki czarnych oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek i świeżo zmielony czarny pieprz. Mieszam. Podaję w misce w odrobiną startego parmezanu.
Kasia napisała:
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie w 15 minut na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane... ale tak na prawdę jesteś w stanie je przyrządzić w trakcie gotowania makaronu spaghetti.
Czyli na dzień dobry ... nastaw wodę na makaron. Gotuj go według przepisu i możesz być pewien, że chwilę po odcedzeniu - twój obiad czy kolacja będą gotowe. Nie zapomnij dodać kropli oliwy do gotującej się wody i dodaniu soli. Włosi nie praktykują dodawania oliwy ale szczerze - moim zdaniem tak smakuje lepiej.
Zamrożone tygrysie krewetki*jesteś w stanie rozmrozić w 3 minuty. Prosto z zamrażalnika przełoż je najpierw do zimnej wody, potem stopniowo dodawaj letniej. Zarówno wodę jak i wyjmowanie krewtek powinno zostać zrobione jak najdelikatniej.
W tym samym czasie na patelni rozpuść masło. Ja zawsze biorę na oko, aby wystarczyło na całą patelni i lekko pływało. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki i podsmażaj razem z masłem. Dodaj poszatkowaną cebulę. Kiedy cebula dochodzi,zmniejsz lekko gaz i zacznij osuszać ręcznikiem papierowym krewetki. Przełóż je na patelnie. Posyp cynamoenem (2 szczypty, to tajemniczy składnik, który podkręci całe danie). Suszone pomidory pokrój w paseczki**. Rozrób 100 ml śmietany ze 100 ml. wody -> dodaj soli i pieprzy. Z młynka biorę zazwyczaj 3 obrony. Dodatkowy ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do śmietany. Przewróć krewetki na drugą stronę. Smażenie krewetek trwa ok. 6 minut na 2 strony. Po tym czase wsyp na patelnie suszone pomidory. Podsmażaj jeszcze minutkę. Wlej śmietanę-wodę z przyprawami. Poczekaj do zagotowania delikatnie mieszając, od czasu do czasu. Przy takiej patelnii to dosłownie minuty! Makaron powinnien własnie zapiszczeć. Odcedź go. Nie przelewaj tylko od razu dodaj do pyszności gotujących się na patelnii.
Całość wykładaj od razu na telerze i posyp świeżą pietruszką.
Voilla - 15 minut a Ty czujesz się jak szef kuchni!
P.S. Jeśli nie chcesz działać z masłem a chcesz aby twoje krewetki miały bardziej egoztyczny smak -> zróbcie to na oleju kokosowym, z tymi samymi składniakami.
* No pół torebki makaronu biorę ok 12 sztuk, dużych, nieobranych. 20 małych, obranych.
** Na taką ilość makaronu polecam ok 6. pomidorków.
Gosia napisała:
OdpowiedzUsuńJak to na człowieka lenia przystało ...
- 1 banan
- 4 łyżki płatków owsianych
- jajko
- kompot/sok z malin (domowy najlepiej)
Banana, płatki owsiane i jajko miksuję blenderem na gładką masę. Rozgrzewam patelnię i smażę całość ciasta. Gotowy omlet podaję na talerz i polewam domowym syropem z malin. Opcjonalnie można użyć czekolady, soku z pigwy czy czegokolwiek innego. :)
Iwona napisała:
OdpowiedzUsuńOdpowiedź na pytanie konkursowe:
Składniki:
makaron świderki
pomidory w puszce
ser favita
przyprawy
Makaron świderki - wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15 min. W tym czasie zblenować pomidory krojone z puszki + mała cebulka + ząbek czosnku i zmiksowany sos wylać na patelnię, podgrzać, nieco odparować i doprawić (polecam sól, pieprz, imbir, kurkumę, zioła prowansalskie). W czasie kiedy makaron i sos się gotują - pokroić w kostkę słony ser (polecam favita).
Makaron odcedzić, podać polany sosem pomidorowym a na wierzchu posypać kawałkami słonego orzeźwiającego i chłodnego sera, który stanowi kontrapunkt dla ciepłego dania.
Judyta napisała:
OdpowiedzUsuńZnakomity, pyszny i aromatyczny sos pieczarkowy z dodatkiem mleczka kokosowego i świeżej natki pietruszki. Idealny do makaronu spaghetti.
Wystarczy 15 minut!
Składniki:
- 400g świeżych pieczarek
- 100ml mleczka kokosowego
- cebula
- pęczek pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy starte pieczarki. Duśmy do momentu gdy pieczarki puszczą sok, wyraźnie zmniejszą objętość i zmiękną - ok. 5 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby sos zagęszczamy łyżką mąki ryżowej wymieszanej z niewielką ilością wody. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę. Sos podajemy z ulubionym makaronem. Gotowe!
Julia i Kuba napisali:
OdpowiedzUsuńNasz przepis na danie w 15 minut. Bardzo prosty i przyjemny.
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z serkiem feta.
Czego potrzebujemy?
-drugiej osoby
-dobrego humoru
-ładnego fartucha
-uśmiechu na twarzy
-patelnia
-garnek
-nóż
-deska
-Makaron (najlepiej pene)
-pierś z kurczaka
-ser feta
-szpinak
-czosnek
-śmietanka naprawdę jakakolwiek
-parmezan
Zaczynamy od buziaka przed gotowaniem.
Jedno kroi kurczaka (zawsze to on bo ja nie lubię), drugie rozgrzewa na patelni łyżkę oleju i układa posiekany czosnek i nastawiamy wodę na makaron. Kiedy On pokroi kurczaka wrzuca go na patelnię, na mniej więcej 2 minuty, ja dorzucam do tego szpinak, a on do wody wrzuca makaron, potem wlewamy na patelnię śmietankę i kruszymy do niej serek feta, oczywiście śmiejąc się przy tym i wyglupiając. Odcedzamy makaron, gotujemy na patelni sos z mięsem jakieś 5 minut, dorzucamy do tego makaron, mieszamy z radością najlepsze smaki świata. Szybki wrzut do miski, sypnięcie parmezanem i ścigany się kto szybciej zajmie najlepsze miejsce na kanapie!
Katarzyna napisała:
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie ktore jest smaczne i zarazem ekspresowe w przygotowaniu to pełnoziarniste penne z czoskniem i mozzarella. Makaron ok 200gram gotuje wg przepisu na opakowaniu. 400gram mrozonego szpinaku wrzucam na patelnie z dodatkiem oliwy i podsmazam 10min, dorzucam drobno posiekane 3 zabki czosnku i smaze jeszcze minute. Doprawiam sola oraz pieprzem. Makaron nakladam na talerz, nastepnie szpinak a całość posypuje startą mozzarelą.
Maria napisała:
OdpowiedzUsuńjaki jest Wasz ulubiony przepis na danie, które można przyrządzić w 15 minut?
Jak to bywa reprezentuję typ zapracowanej kobietki, która w ciągu dnia ma minimalny czas na stworzenie zdrowego, pysznego i co najwazniejsze szybkiego posiłku!
Moim ulubionym daniem jest: Kurczak z ryżem i warzywami polany sosem meksykańskim!
Brzmi pysznie? Zapewniam, że to danie smakuje niebiańsko.
Krok nr 1 kroimy kurczaka w kostkę podsmażamy na patelni na której rozgrzana jest oliwa z oliwek do podsmazonego ryżu dodajemy mix warzyw (mrożę warzywa sezonowe i gotowy mix trzymam w zamrażarce). Na koniec dodaję ugotowany ryż
i polewam wszystko sosem meksykańskim z duuuużą ilością czerwonej fasolki.
I woila! Gotowe smakujemy, degustujemy i cieszymy się rozkosznym smakiem :D
Anonim napisał: (proszę o kontakt - nie znam imienia ani adresu!)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie w 15 minut to Spaghetti Speedetto
A więc najpierw wiadomo gotujemy spaghetti jak kto lubi (ja al dente)
Nastepnie szykujemy niezbedne skladniki tzn:
-pomidorki koktajlowe
-czosnek
-cebulka
-ser zolty ,bądź mozzarella
-vegeta i pieprz
Pomidorki kroimy na polowki i podsmazamy na patelni az lekko wypuszcza soki nastepnie dodajemy cebulke i czosnek ,ktore lekko zeszklamy
Pozniej czekamy ,az nam dojdzie makaron i wkladamy go po opłukaniu na patelnie do reszty skladnikow ,doprawiamy do smaku pieprzem i vegeta czy kto tam czym jeszcze chce ,po zgaszeniu ognia trzemy ser zolty zeby to wszystko pieknie posklejal ,lub kroimy mozzarelle w paseczki i ukladamy .
Do smaku i dekoracji mozna jeszcze posiekac i na wierzch posypac pietruszka.
Smacznego
Marta napisała:
OdpowiedzUsuńMówiąc "szybkie danie" od razu do głowy przychodzi mi słowo "szakszuka". Idealnie sycące, proste i szybkie!
1 opakowanie krojonych pomidorów
1 mała papryka
4-5 szt korniszonych
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
kawałek dobrej jakościowo kiełbaski
szczypiorek do posypania
4-5 jajek
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Dodaje pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek przeciśniety przez praskę. Duszę chwilę pod przykryciem. Dodaje pokrojoną w kostkę kiełbasę, czekam aż się zarumieni i dodaje puszę pomidorów. Wkrajam paprykę i ogórki, gotuję chwilę i za moment wbijam jajka jak na sadzone. Przykrywam i czekam aż dojdą, ale żeby żółtko było płynne. Ściągam z ognia, posypuje szczypiorkiem i jem ze smakiem prosto z patelni.
Anita napisała:
OdpowiedzUsuńSzybkie danie w 15 minut? Placuszki jagodowe, bo kocham wszystko co słodkie! :)
2 biała ubić na sztywną pianę, w osobnej misce wymieszać żółtka z mąką (ok 60 gram) dodać soku z jagód i wymieszać do uzyskania papki. Dodać białko i około 150 gram jagód, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. I na patelnie formując placuszki. Jako polewę rozpuścić kakao z mlekiem oraz miodem, polać powstałe placuszki, opruszyć wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami. Szybko, słodko i sycąco! :)
Kasia napisała:
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
Moje popisowe danie w 15 minut to sałatka, która syci i uzależnia nie tylko mnie, ale i moich gości (szczególnie tych niespodziewanych i głodnych J).
Składniki
• ½ kg fasoli szparagowej – świeżej lub mrożonej
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
• Pól cebuli pokrojonej w piórka
• Pól puszki orzeszków ziemnych solonych – pokruszonych
• 1 puszka tuńczyka w kawałkach ( w zależności jaki mam)
Sos:
• 2 łyżki oliwy
• 1 zmiażdżony ząbek czosnku
• Skórka i sok z ½ cytryny
• Sól (niedużo bo orzeszki są solone)
• Pieprz
• ½ łyżeczki musztardy ( ja daję kielecką delikatesową)
Sposób przygotowania
1. Składniki sosu dokładnie wymieszać
2. Fasolkę obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, a jeżeli mrożona to krócej
3. Odcedzić i porządnie schłodzić.
4. Jajka pokroić dość drobno
5. Fasolkę wymieszać z pozostałymi składnikami i rozdrobnionym tuńczykiem.
6. Wszystko polać sosem i delikatnie zruszyć widelcem.
7. Podawać sałatkę (najlepiej) odrobinę schłodzoną.
Smacznego
Piotr napisał:
OdpowiedzUsuńWitam,
Oto mój przepis na 15-minutowe danie. Może wydawać się nieco prozaiczne, jednak w smaku jest niezrównane!
Frittata po śródziemnomorsku/Omlet pomidorowy
4 jajka
1 obrany pomidor
6 plasterków salami/ kiełbasy chorizo
6 plasterków żółtego sera
szczypta pieprzu
łyżka mleka
kilka kostek mozarelli
Jajka rozbijamy w miseczce, dolewamy mleko, dorzucamy pokrojone w kostkę salami,żółty ser i pomidora. Całość doprawiamy pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Masę można przyprószyć koperkiem. Wylewamy jajka na patelnię i smażymy jak zwykły omlet. Na wierzch placka kładziemy kilka kostek mozarelli, patelnię zakrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż do zapieczenia. Wykładamy na talerz i gotowe!
Najlepsze śniadanie/obiad.kolacja świata czeka na Was!
Barbara napisała:
OdpowiedzUsuńPrzepis na faszerowana cukinię:
4 cukinie
0,5 kg mięsa mielonego
2 papryki
2 pomidory
średnia cebula
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć. Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, gdy warzywa zmiekna dodać do tego mięso i razem dusić na patelni. Gdy farsz będzie gotowy, gorącym wypelnić połówki cukini i wsadzić do piekarnika na około 10 min temp. 200 stopni. Najlepsze są na ciepło. Gorąco polecam!
Anastasija napisała:
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis na danie w 15 minut to makaron z pomidorami, zwany także Pasta Fresca. Kroję do słoika mnóstwo pozbawionych skórki, bardzo dojrzałych słodkich malinówek, do których wsypuję garść podartych liści bazylii, posiekany ząbek czosnku, sól, dolewam dobrą oliwę z oliwek i wstawiam do lodówki. Makaron, który najczęściej przyrządzam sama, gotuję al dente. Odcedzony makaron mieszam z pomidorami, wrzucam podartą na kawałki mozzarellę i dodaję jeszcze garść bazylii. Niezastąpione danie
na letnią kolację ze znajomymi w cieniu tarasu, z kieliszkiem schłodzonego wina:) Pozdrawiam ciepło!
Sylwia napisała:
OdpowiedzUsuńJa gdy się spieszę a zdarza się to dość często :) zazwyczaj stawiam na mega pyszne placuszki z cukinii. Najczęściej trafia u mnie na śniadanie, ale zdarza mi się je jeść również na kolacje .
Na placuszki potrzebujemy:
1 cukinia
1 jajko
2-3 łyżki mąki
2 łyżki mleka
sól oraz pieprz
Na górę przygotowujemy sobie kiełki brokuła, jogurt grecki oraz wędzonego łososia.
Przygotowanie jest proste i szybkie, zajmuje nam jedynie około dziesięciu minut.
No więc tak :
- zaczynamy od starcia cukinii na tarce, do niej dodajemy mleko, mąke, jajko, przyprawy i dokładnie! mieszamy
-nagrzewamy patelnie i rozpuszczamy na niej masło klarowane
- na patelnie nakładamy po 1-2 łyżki masy ( stworzą jeden placek) , smażymy 1-2 minuty i pzewracamy na drugą stronę
- kiedy placki uzyskają złoty kolor zrzucamy na talerz
-dekorujemy jogurtem greckim, dodajemy sporo kawałków łososia i posypujemy kiełkami
- jemy ze smakiem :)
Kasia napisała:
OdpowiedzUsuńMój przepis na danie w 15 minut:
Gotuję pełnoziarnisty makaron, wlewam do garnka sos pomidorowy ze słoika z firmy B... ;) (blenderuję jeśli ma duże kawałki pomidorów), przygrzewam sos, dodaję oregano i bazylię i mieszam z makaronem. Na koniec posypuję serem żółtym.
Kari: (komentarz anonimowy - proszę o kontakt i adres e-mail!)
OdpowiedzUsuńPasta z tuńczykiem nawet mniej niż 15 minut. Ugotowane jajka, tuńczyk w oleju własnym, ogórek kiszony wymieszane z majonezem. Świeżo pieczywo- yummy!
Monika napisała:
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
mam w sumie kilka propozycji na dania gotowe już nawet w 15 minut (albo krócej), ponieważ i ja jestem zajętą kobiet ą...i śpiochem :) Dlatego postanowiłam przedstawić tutaj mój pomysł na super szybkie śniadanie, które gotowe jest w mniej niż 15 minut :D
Potrzebujemy:
mleko kokosowe
mielone siemię lniane
mrożone maliny/truskawki (choć z innymi owocami też powinno być pyszne :) )
Wlewamy mleko kokosowe do rondelka, dodajemy kilka mrożonych owoców (ilość zależy od nas). Gdy mleko kokosowe się już podgrzeje i ładnie rozpuści, dorzucamy zmielone siemię lniane. Siemię lniane ładnie zżeluje nam nasze mleko kokosowe, więc uzyskamy konsystencję kiślu. Im więcej mielonego siemienia dodamy tym konsystencja będzie bardziej gęsta. Gdy konsystencja będzie już dla nas zadowalająca, wtedy zdejmujemy z ognia i przelewamy do miseczki (ja przelewam do pudełka i zjadam po drodze do
pracy :D). Na wierzch można sobie posypać czym się chce, lub przyozdobić świeżymi owocami...no, po prostu co dusza zapragnie :) Szybko, smacznie i zdrowo :)
Ewelina napisała:
OdpowiedzUsuńWitam, moje ulubione i szybkie danie w 15 minut jest Makaronowe świderki z szpinakowym pesto. Jest to moja propozycja, którą polecam dla osób którzy lubią szpinak, mają bardzo mało czasu a chcą zdrowo zjeść.
Makaronowe świderki z szpinakowym pesto
Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek.
Składniki:
500g makaronu świderki
Szpinakowe pesto:
110g świeżego szpinaku
100ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
100g sera mozzarella
90g włoskich orzechów
3 łyżki soku z limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Szpinakowe pesto:
Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem.
3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron.
Mariola napisała:
OdpowiedzUsuńHej,
oto moja propozycja na danie w 15 min:
Szybkie danie to u mnie najczęściej śniadanie lub kolacja, jedną z moich ulubionych pozycji śniadaniowo-kolacyjnych jest pasta rybna z awokado.
Składniki:
1 puszka ryby w wodzie/ sosie własnym tuńczyk lub łosoś (nada się też kawałek upieczonej ryby, która została z obiadu)
0,5 puszki lub 1 mała puszka kukurydzy
1 dojrzałe awokado
sok z cytryny/limonki
sól i pieprz do smaku
odrobina posiekanej natki pietruszki
jeśli lubimy kawałeczek posiekanej papryczki chilli (ja uwielbiam ostre potrawy :) )
Rybę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Awokado wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Do miski dodajemy rybę i kukurydzę. Siekamy pietruszkę i chilli jeśli używamy, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy i doprawimy solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny.
Smacznego! Jest pyszne, a awokado idealnie zastępuje majonez. ;)
Natalia napisała:
OdpowiedzUsuńPrzepis na danie, które można przyrządzić w 15 minut -"Takie inne pesto":)
Składniki:
makaron np. penne (wedle uznania, ja stosuje brązowy i gotuję al dente)
kurkumę dodaję do gotującego się makaronu
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz,
pomidorki pokrojone w kostkę
pieczarki
pół cebuli dużej, lub 1 średnia
odrobina tłuszczu (ja stosuję olej kokosowy)
zielone pesto w słoiczku np. Pesto Sottile Gusto
parmezan
w wersji rozbudowanej:
można dodać też paprykę (żółtą, czerwoną)
pół główki brokuła gotowanego na parze np. lub mrożone (w wersji rozszerzonej)
można dodać też mięso np. pierś z kurczaka, lub na szybko parówki, albo jakąś kiełbaskę podsmażoną
wstawiamy makaron do gotowania (9-11 min.)
w bogatszej odsłonie gotujemy pokrojonego w różyczki brokuła (5 min.) lub mrożonego
cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni na oleju kokosowym
pokrojone pieczarki dorzucamy do smażonej cebulki
dodajemy do smażenia rozdrobniony czosnek
kroimy pomidorki
na osobnej patelni podgrzewamy lekko pesto (nie próbowałam na zimno ale też można), tu można dodać też paprykę pokrojoną w kostkę
jak już wszystko jest gotowe łączymy w dowolnej kolejności:D można wszystko wymieszać ale ja najbardziej lubię:
makaron, na to pieczarki podsmażone z cebulką, na to podgrzane pesto, wyłożyć równomiernie pomidorkami i/lub brokułami, posypać tartym parmezanem
Smacznego:)
Justyna napisała:
OdpowiedzUsuńNasz przepis jest chyba najbanalniejszy ze wszystkich - na gotowo ;)
1.Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni (bez przypraw)
2.W czasie smażenia piersi ugotować makaron
3.Dodać na patelnię sos słodko-kwaśny (ze słoika) oraz makaron
4.Wymieszać
5. Do pojemników ii.....
BIEGIEM na autobus :D
w pogoni za rzeczywistością ... w weekend szalejemy kulinarnie w tygodniu totalne dno
Agnieszka napisała:
OdpowiedzUsuńA my to uwielbiamy makaron z serem. Tradycyjne, polskie, szybkie danie. U nas w wersji ze słonecznikiem i mieszanka ziół prowansalskich.
Lista zakupów:
makaron jaki lubisz
biały ser - kostka z papierka
masło
zioła prowansalskie
ziarna słonecznika
sól, pieprz
Wrzucamy do gotującej osolonej wody makaron - duże świdry to nasz nr1 do tego dania.
W czasie gdy makaron sie gotuje rozpuszczamy masełko na dużej patelni, dodajemy ziarna słonecznika (to już mniej tradycyjne, ale za to pyyyyszne).
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, mieszamy by masełko dokładnie otuliło każdego makaronika.
Przekładamy na talerz i kruszymy na górę tradycyjny nie mielony twaróg z kostki.
Widelec w dłoń i zajadamy się.
Mniam.
O, to książka idealna dla mnie. Przeglądając komentarze jestem w szoku że tyle istnieje przepisów do wykonania w 15 min. Ja w 15 minut potrafie gotową pizzę wsadzić do piekarnika :)
OdpowiedzUsuńAneta napisała:
OdpowiedzUsuńMoje szybkie ulubione danie to kasza pęczak z łososiem i dodatkami.
Składniki:
Kasza pęczak
Świeży łosoś
Papryka
Natka pietruszki
Cebula
Zielony groszek
Pestki dyni, slonecznika i orzeszków pini
Kaszę pęczak gotuje, łososia nacieram przyprawami i wkładam do piekarnika na 10 minut. Paprykę i cebulę kroję w kostkę. Na 3 minuty przed końcem gotowania do gorącej wody wrzucam mrożony groszek.
Do miski wrzucam ugotowaną i odcedzoną kaszę pęczak, paprykę, cebulę i groszek. Dorzucam łososia pokrojonego na małe kawałki, trochę pietruszki i na górę posypuję nasionami słonecznika, dyni i orzeszków pini. I gotowe.
Magdalena napisała:
OdpowiedzUsuńAGLIO, OLIO E PEPERONCINO
SKŁADNIKI (dla 4 osób): 3 ząbki czosnku, pół pęczka pietruszki, 4 łyżki oliwy, 1 suszone peperoncino, sól, świeżo zmielony biały pieprz, świeżo starty parmezan, 500 g spaghetti.
1.GOTOWANIE. Ugotuj spaghetti al dente w dużym garnku, wypełnionym osoloną wodą.
2.SIEKANIE. W tym czasie obierz i podziel na połówki ząbki czosnku, drobno posiekaj pietruszkę.
3 PODSMAŻANIE. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na wolnym ogniu czosnek i peperoncino. Wyjmij czosnek i papryczkę, a na ich miejsce włóż posiekaną pietruszkę.
4.MIESZANIE. Odcedź spaghetti, wymieszaj dobrze z oliwą z pietruszką, dopraw do smaku pieprzem i solą
5.PODAWANIE. Przełóż makaron na ogrzane uprzednio talerze, udekoruj czosnkiem i papryczką i posyp świeżo startym parmezanem. Podawaj od razu.
Ola napisała:
OdpowiedzUsuńNaszym ulubionym daniem, którym można przygotować w 15 minut są mrożone pierogi...
To oczywiście żart! Nie lubimy gotowych, sztucznych potraw. Najlepszym daniem, które przygotowuje w 15 minut jest makaron tagiatelle z sosem (tuńczyk w puszce, czosnek, koperek, śmietana plus przypawy do smaku). Całość posypana startym serem. Makaron gotuje jednocześnie wykonując sos. Przygotowanie tego dania zajmuje dokładnie 15 minut. Tanie, pyszne i zdrowe!
Andżelika napisała:
OdpowiedzUsuńUlubione danie w 15 minut? Oczywiście ogniste makaronowe pomodorro!
Porcja dla 2 osób:
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- szczypta cynamonu
- szczypta curry
- szczypta brązowego cukru
- sól (2 porcje)
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- posiekana natka pietruszki
- posiekana bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pomidorów
- 2 porcje makaronu pełnoziarnistego spaghetti
W garnku zagotowujemy wodę, wraz z solą - słoną niczym krople Adriatyku! Do wody wrzucamy makaron i gotujemy do twardości al dente. W tym samym czasie na patelnie wlewamy oliwę, wrzucamy przyprawy oraz posiekaną chilli, cebulę i czosnek. Prażymy aromatyczne dodatki, pozwalając wypełnić oliwę wszystkimi ostrymi smakami. Następnie wlewamy zawartość czerrrwonej puszki, uzupełniając ją połową filiżanki wody z gotowania makaronu. Po kilku minutach wsypujemy do sosu posiekane zioła, a następnie wrzucamy, prosto z wody, gotujący się jeszcze przed chwilą makaron. Serwujemy z dodatkiem świeżych ziół. Takie danie z pewnością rozgrzeje chłodny, zimowy wieczór, podniesie temperaturę rodzinnych obiadów lub postawi na nogi w leniwe przedpołudnie! ;)
Laura napisała:
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis w 15 min to jest sycąca piękna sałatka.Bo właśnie często tylko tyle czasu mam rano przed wyjściem do pracy na uszykowanie kolejnego posiłku.
Składniki:
½ szklanki Kaszy kus kus
1 pieś kurczaka
1 główka sałaty lodowej
½ szklanki kukurydzy
2 łyżki Kaparów
1 Gruszka
3-4 plastrów Sera pleśniowego ( u mnie ser Blue)
Garść orzechów włoskich
Sól, pieprz
Sos: 1 łyżka musztardy z gorczycą, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki oliwy z oliwek
Kuskus zalewam wodą, ponad poziom kaszy i przykrywam. Kurczaka opruszam solą i pieprzem i smażę na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie ściągam kilka listków sałaty nie rozrywając ich (posłużą mi jako miska na sałatkę) W misce umieszczam ¼ pozostałej główki sałaty posiekanej na mniejsze kawałki, kukurydze, kapary i napęczniałą kaszę kuskus. Wszystko razem mieszam i przekładam do liści sałaty wcześniej przygotowanych. Na wierz kroję gruszkę i kurczaka w plastry, następnie ser pleśniowy i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Całość polewam sosem z mieszanki musztardy, miodu i oliwy z oliwek
Pyszna, szybka, zdrowa i efektowna sałatka, którą polecam dla każdemu.
Iwona napisała:
OdpowiedzUsuńHej,
najszybszą i najpyszniejszą opcją w moim kulinarnym życiu są PLACUSZKI OWSIANE. Czasem na śniadanie, czasem na kolacje, na większego głoda. Są pełnoziarniste, więc sycące i serwuje je jak mi humorek narzuci czyli i na słodko i na słono, i z miodem, i z owocem, a i z serkiem wiejskim czasem , z orzechami, z bakaliami, kokosowo lub cynamonowo. I ten wachlarz smaków, niczym każda kobieta różnorodny, w połączeniu z kwadransem WYGRYWA. :)
Przepis?
50 gram płatków owsianych zalewam wrzątkiem, czekam aż spęcznieje (w tym czasie kawa i oko się maluje), do płatków wsypuje otrąb tak 25 g i jedno jajo, wszystko mieszam dokładnie, wrzucam dodatek smakowy (co dusza zapragnie) i smażę okrągłe placuchy na patelni teflonowej. I jem.
Patrycja napisała:
OdpowiedzUsuńWitam !
Moje ulubione danie w 15 minut to makaron z brokułem i kurczakiem. mmm :)
Wystarczy lekko podgotować brokuła, w tym czasie zawsze kroję w kostkę pierś z kurczaka i zaczynam smażyć na oleju + dodaje czosnek. ( Nie zapominajmy o ugotowaniu makaronu :)). Ugotowanego brokuła dodaję do kurczaka, dolewam śmietany i dodaję sól i pieprz. Wszystko razem chwilkę podduszam, żeby z brokuła zrobił się taki fajny sosik i gotowe ! Wystarczy jeszcze tylko to wszystko zmieszać z makaronem. Zawsze jak nie mam pomysłu co zrobić, albo nie mam czasu w grę wchodzi to danie :)
Martyna napisała:
OdpowiedzUsuńNasza lasagne'a:
Oboje nie przepadamy za jedzeniem warzyw, dlatego nasza lasagne'a jest trochę zmodyfikowana. Aby przygotowanie jej trwało 15 min. dzielimy się pracą:
Paweł smaży mięso mielone i doprawia je solą i pieprzem
W tym samym czasie Martyna rozpuszcza sos beszamelowy z paczki w wodzie i śmietanie oraz smaruje masłem naczynie wodoodporne, by makaron nie przylegał do ścianek.
Do usmażonego mięsa Paweł dodaje sos beszamelowy oraz koncentrat pomidorowy i kechup.
Martyna podgotowuje płaty makaronowe.
Paweł trze ser.
Martyna układa w naczyniu żaroodpornym warstwami: makaron, mięso z sosem, ser, makaron, mięso z sosem, ser...
Wkładamy danie do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż ser się rozpuści.
Takim sposobem spędzamy wspólnie czas i mamy gotowy posiłek.
Aga napisała:
OdpowiedzUsuńPolecam burgera ze śledziem ;)
Bułkę podpiekam w piekarniku, przekrajam i do środka wkładam liście sałaty lodowej, krążki cebuli czerwonej, pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego oraz matijasa posmarowanego sosem musztardowym. Pychota i trwa to krócej niż 15 min :))
Patrycja - Trisha Morning Coffee - napisała:
OdpowiedzUsuńRyż z tuńczykiem i groszkiem
Składniki (4 porcje):
- puszka pomidorów krojonych
- puszka tuńczyka w wodzie
- pół puszki groszku konserwowego
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżeczka cynamonu, łyżeczka imbiru (sproszkowanego lub świeżego), sól, pieprz, łyżeczka suszonej bazylii
- ryż
Stawiamy ryż do ugotowania - 15 minut :) a w międzyczasie: Kroimy drobno cebulę oraz czosnek. Przysmażamy na oleju (około 3 łyżki) cebulę z cynamonem, imbirem, by zmiękła. Dodajemy czosnek. Po 30 sekundach dodajemy tuńczyk i groszek. Przysmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy krojone pomidory, sól, pieprz, bazylię. Dusimy przez około 10 minut by pomidory zmiękły. Podajemy z ryżem - Smacznego!
Justyna napisała:
OdpowiedzUsuńdzień dobry, przesyłam mój absolutny kwadransowy HIT – prosta, szybka, tania i naprawdę przesmaczna sałatka z kaszą gryczaną!
Potrzebujemy: kaszę gryczaną (najlepiej/najszybciej resztkę z wczorajszego obiadu), opakowanie rukoli, kilka suszonych pomidorów oraz ząbek czosnku.
Pomidory kroimy w paski, rukolę tniemy na nieco mniejsze kawałki (albo i nie, jeśli nie mamy tyle czasu), jeśli kasza jest świeżo ugotowana, to studzimy chociaż trochę; czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy, ew. doprawiamy solą i zajadamy się :)
Kinga napisała:
OdpowiedzUsuńDanie w 15 minut - nie ma nic prostszego jak spagetti.
Ciepłe, syte danie, które zawsze smakuje odpowiednio doprawione.
Wiele naczyń nie trzeba, wystarczy jedynie garnek i np. głęboka patelnia.
Raz dwa i danie gotowe, a ten zapach...
Kasia napisała:
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis na dane w 15 minut, szczególnie w okresie jesienno-zimowym to gęsta, pyszna i sycąca zupa z soczewicy.
Składniki (dla dwóch osób)
- 1 szkl zielonej lub czerwonej soczewicy (mogą być pomieszane, wtedy zupa nabierze koloru)
- 6 plastrów wędzonego boczku,
- jedna cebula biała lub żółta,
- dwie puszki pomidorów w kawałkach (jeden koniecznie z dodatkiem ziól)
- natka pietruszki,
- litr wody,
- sól i pieprz do smaku.
Boczek kroję w mniejsze plasterki, podsmażam na patelni, dodaję cebulkę, podsmażam chwilkę, dodaję opłukaną soczewicę, i pomidory.
Wszystko mieszam i przykrywam pokrywką na 3 minutki. W między czasie do garnka wlewam litr przegotowanej wody i wrzucam na palnik.
Całość z patelni przekładam do gotującej się wody, przykrywam i gotuję na średnim ogniu przez 7 minut.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku i gotowe!
Mój sekret: na talerzu z zupą dodaję łyżeczkę śmietany 18%, wtedy smakuje jeszcze lepiej :)
Ela napisała ( w komentarzu nie na pocztę - więc nie mam adresu e-mail - proszę o kontakt!):
OdpowiedzUsuńCzas na rozgrzewkę, tą od środka, czyli pożywną i gorącą zupę warzywną z czerwoną soczewicą.
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek pora/cebuli
kawałek selera
2 pomidory
garść czerwonej soczewicy
3 ziemniaki
łyżka smalczyku gęsiego (wege nie powinni !)
sól
2 ziarenka pieprzu
1 ziarnko ziela angielskiego
1 liść laurowy
natka pietruszki lub kiełki do posypania
Wykonanie:
Zagotowuję wodę w czajniku.
W tym czasie obieram warzywa i drobno kroję.
Wszystkie produkty wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i gotuję przez 12 minut.
Wyjmuję ziarenka i liść laurowy.
Lekko miksuję tak, żeby w garnku zostało trochę warzyw, bo nie każdy lubi "papkę".
Wykładam na talerz.
Posypuję natką/kiełkami.
Mirka napisała:
OdpowiedzUsuńKisielek herbaciany - robi się go szybko, smakuje wybornie, no i to danie to powrót do czasów mojego dzieciństwa, bo to były wtedy jedne z nielicznych dostępnych w domu słodyczy. :) Polecam ten błyskawiczny sposób na powrót do przeszłości. :)
Herbata w innym stanie skupienia ;)
(kisiel herbaciany)
* * *
Składniki:
1 torebka herbaty, może być smakowa lub earl grey
1/2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok, owoce, dżem do dekoracji (ja użyłam brzoskwiń z puszki i dżemu malinowego)
Przygotowanie:
Zaparz herbatę we wrzątku.
Odlej odrobinę mleka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotuj, dodaj cukier, a następnie herbatę oraz mleko z mąką.
Gdy masa zgęstnieje - przelej do miseczek, ozdób dżemem, owocami itd.
SMACZNEGO!!! :)
Aleksandra napisała:
OdpowiedzUsuńMój ulubiony deser, który przygotowuje w 15 minut :)
Ciasto Kinder Country :)
Składniki:
350 ml śmietanki słodkiej 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników (w tortownicy o śr 21 cm wyszło 100g herbatników)
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
Sposób Przygotowania:
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.
200 ml śmietany ubić na sztywno ,dodać serek mascarpone,zmiksować na wolnych obrotach dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę.Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką.
W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne,ostudzić.Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno,dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać ,aż składniki się połączą.
Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego,wlać jasną masę,wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Alicja napisała:
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie w 15 min to makaron ze szpinakiem :)
Składniki:
- 200 g makaronu
- pół kostki sera typu feta
- opakowanie mrożonego szpinaku
- kilka łyżek śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie rozmrażamy szpinak na dużej patelni, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietany i ser pokrojony w kostkę. Po 2-3 minutach mieszamy z makaronem i zajadamy ze smakiem :)
Daria napisała:
OdpowiedzUsuńMój ulubiony, szybki i pyszny to makaron: w czajniku elektrycznym zagotowuję wodę, przelewam do garnka i wrzucam makaron. Najlepiej drobny, szybciej się gotuje. W tym czasie w drugim garnku gotuję jajka na pół - miękko. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pomidorki koktajlowe, czosnek, chilli i bazylię. Makaron odcedzam, polewam sosem z pomidorków, na wierzch kładę obrane jajko i przekrawam na pół tak, że żółtko rozpływa się po makaronie. Ścieram parmezan i gotowe :-)
Anula napisała: (18.11)
OdpowiedzUsuńprzesyłam moją propozycję na szybkie danie - moje ukochane śniadanie, czyli szybki kwadransowy koktajl, który dodaje energii i cudownie nastraja na cały dzień. :)
POCAŁUJ ŻABKĘ W ŁAPKĘ
koktajl ze szpinaku, awokado i bananów
Składniki:
3 małe banany
1 dojrzałe awokado
2-3 garście świeżego szpinaku
odrobina wody lub trochę jogurtu, aby wyregulować gęstość
szczypta cynamonu
siemię lniane, jagody goji, nasiona chia i inne zdrowe dodatki w stosownych ilościach
odrobina miodu do smaku - opcjonalnie
Przygotowanie:
Obieramy awokado, pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki. Szpinak myjemy i szatkujemy, dorzucamy do awokado. Banany obieramy, kroimy, dodajemy do reszty. Sypiemy nasionka lub inne superfoody. :) Blendujemy, jeśli koktajl jest zbyt gęsty - dodajemy wody lub jogurtu. Dosmaczamy cynamonem i - jeśli to konieczne - miodem. :)
Czasami wymieniam szpinak na rukolę lub roszponkę, a awokado na grejpfruta - czasem wykorzystuję jarmuż albo seler naciowy (wtedy zabijam przykry posmak imbirem), zmieniam przyprawy, dodatki - ale nie wyobrażam sobie już poranków bez tej porcji zdrowia! :)
Pozdrawiam i polecam! :)
Żaneta napisała (18.11):
OdpowiedzUsuńZgłaszam swój udział w konkursie dla zajętych kobiet i mężczyzn, bo zdecydowanie jestem taką osobą. Poniżej zamieszam swoje zgłoszenie konkursowe wraz ze zdjęciem ( w załączniku)
Kawoszki czyli małe ciasteczka o smaku kawy i intensywnym posmaku anyżu oraz cynamonu. Są one idealną małą przekąską, szczególnie teraz gdy na dworze zrobiło się zimno. Z zewnątrz kruche, lekko ciągnące w środku. Nie zawierają kofeiny, więc śmiało mogą je pałaszować dzieci. Kulki do zrobienia w niecałe 15 minut.
Składniki:
100 g mąki amarantusowej
50 g płatków owsianych
10 g amarantusa ekspandowanego
5 g cynamonu
0,5 łyżeczki anyżu
2 łyżeczki kawy zbożowej
25 g ksylitolu /cukru
30 ml oleju z orzechów ziemnych
200 ml wody
Sposób przyrządzenia:
Suche składniki mieszam ze sobą (mąkę, amarantus, płatki, cynamon, rozdrobniony w moździerzu anyż). Zalewam kawę zbożową 200 ml wody i dodaję do niej ksylitol/cukier. Płyn wlewam do masy, dodaję oleju i zagniatam ciasto. Formuję małe kuleczki, które następnie lekko zniekształcam, aby nabrały finezyjnego kształtu, układam na papierze do pieczenia (bez dodatku tłuszczu).
Wkładam do rozgrzanego pieca (180 stopni) na 5 minut.
Smacznego !
Monika napisała (18.11):
OdpowiedzUsuńChodź to nie łatwe , ale czasem jak przychodzę zmęczona z pracy i nie mam czasu ani ochoty godzinami stać w kuchni przyrządzam takiego oto kurczaka:)
Składniki
2 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz
2 łyżki oleju
2 cebule
330 ml jasnego piwa
4 łyżki posiekanej natki
3 łyżki 18% śmietany
Sposób przygotowania
Filety kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy 3 łyżki natki i dusimy 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą natki.
Kochani serdecznie dziękuję za wszystkie zgłoszenia - jest ich ponad 70 - bardzo ciężko będzie wybrać zwycięzcę! Zaglądajcie na blog i facebooka -jutro lub w poniedziałek (21.11) przyznam nagrodę :)
OdpowiedzUsuń